O noua explicatie pentru disparitia limfocitelor T neinfectate in SIDA
Stire medicala
Inca de la inceputurile epidemiei de SIDA din anii 1980, chiar si inaintea identificarii virusului imunodeficientei umane (HIV) medicii si cercetatorii au recunoscut un aspect cardinal al sindromului cauzat de acest agent patogen: disparitia limfocitelor T CD4 pozitive. Aceste celule sunt practic distruse de infectia HIV, dar o intrebare fara raspuns pana acum a fost de ce dispar si limfocitele T CD4+ neinfectate la pacientii HIV pozitivi.
Cercetatorii de la Institutul de Biologie din Franta au descoperit ca o glicoproteina de pe suprafata virusului HIV exprimata de catre limfocitele T CD4+ deja infectate reactioneaza cu receptorul CXCR4 de pe suprafata celulelor T CD4+ normale, intacte. Aceasta reprezinta un trigger pentru o cale de semnalizare intracelulara cunoscuta sub numele de „autofagie”, care duce la distrugerea celulelor T neinfectate.
Dr. Martine Biard-Piecharczyk si colegii sai au cultivat celule Limfocite T CD4+ infectate de HIV care exprima glicoproteina din invelisul viral impreuna cu limfocite neinfectate care exprimau CD4 si receptorul de chemochine CXCR4. Au descoperit ca legarea glicoproteinei la receptorul CXCR4 activeaza calea de autodistrugere, ducand astfel la moartea celulelor neinfectate. In continuare autorii vor experimenta cu molecule cunoscute sub numele de „short interfering RNAs” specifice impotriva doua gene implicate in calea „autofagiei”, care teoretic pot bloca complet moartea celulara indusa de glicoproteina de suprafata virala.
Programeaza-te rapid la Infectioase
Articole recomandate
-
Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania
-
Dieta pentru o luna
-
Parteneriat pentru viata in cadrul luptei Anti HIV/SIDA
-
Ce se intampla daca ignori micoza unghiei? Riscuri ascunse pentru sanatate
-
Colagen din interior, nu din exterior: ajuta pielea sa se repare singura
-
Dieta cu o singura masa pe zi - riscuri si beneficii
-
Simptomele de HIV si SIDA la femei
-
Mituri si realitati despre contactarea, simptomele si tratamentul HIV/SIDA
-
Manifestarile neurologice in SIDA
-
Ziua Mondiala HIV/SIDA 2010
-
SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV)
-
Caracteristicile bolii SIDA si ale persoanelor seropozitive
-
Limfoame asociate cu SIDA – Tratament
-
„Pestisorul de Aur” – campania aniversara prin care Möller’s celebr ...
-
Traind si iubind cu HIV/SIDA
-
Psoriazis - o noua optiune terapeutica