Encefalopatia hipertensiva
Hipertensiunea arteriala
SusEste cunoscut faptul ca mentinerea tensiunii arteriale in limite normale este esentiala pentru sanatatea generala. Hipertensiunea arteriala este definita prin cresterea tensiunii arteriale peste valoarea de 120, pentru tensiunea arteriala sistolica, respectiv peste valoarea de 80 pentru tensiunea arteriala diastolica.
Hipertensiunea arteriala implica numeroase riscuri, dintre care infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral sunt semnificative. Studiile recente arata insa ca, hipertensiunea duce la consecinte cerebrale si cognitive, ce formeaza encefalopatia hipertensiva. Encefalopatia hipertensiva este atat progresiva, cat si acuta, ceea ce o face o urgenta medicala.
Declinul cognitiv a fost observat la un numar semnificativ de pacienti hipetensivi, iar simptomele variaza ca intensitate, implicand probleme de memorie, gandire inceata, tulburari de concentrare, pana la afectiuni severe precum dementa.
Astfel, hipertensiunea arteriala prelungita creste riscul de tulburari cognitive. Mai mult decat atat, hipertensiunea creste riscul de leziuni ale vaselor mici cerebrale, ceea ce favorizeaza aparitia accidentului vascular cerebral si a bolilor psihice.
Cuprins articol
Masurarea declinului cognitiv
SusEchipele medicale implicate in aceste studii au desfasurat analize si masuratori ale nivelului cognitiv al pacientilor hipertensivi, pe perioade mai lungi de timp. Astfel acestia au facut legatura dintre nivelul de hipertensiune arteriala si rezultatul a 3 teste de masurare a gandirii, pe care pacientii le-au facut de mai multe ori in timpul studiului.
Rezultatele au fost semnificative in special pentru functia de viteza a gandirii si pentru functia executiva, organizatorica. Hipertensiunea arteriala a fost cel mai frecvent asociata cu alterarea acestor doua functii
• Viteza in gandire: cat de repede poate face o problema de matematica simpla si cat de repede poate intelege instructiunile mai complicate.
• Functia executiva: cat de bine poate organiza, planui, tine minte detalii si gestiona propriul timp
Aproape toti participantii, in 25 de ani de boala hipertensiva, au experimentat si pierderi de memorie pe termen scurt. Controlul medicamentos al hipertensiunii a influentat prognosticul pacientilor: adultii de varsta medie ce si-au tinut valorile tensionale sub control au avut, pana peste 25 de ani, rezultate mai bune decat cei care nu si-au urmat corect si complet tratamentul.
Cum afecteaza hipertensiunea gandirea?
SusHipertensiunea arteriala se reflecta asupra creierului prin modificari asemanatoare unui AVC ischemic. Uneori aceste modificari sunt numite ,,AVC-uri silentioase’’ deoarece nu intotdeauna produc simptome. Hipertensiunea produce leziuni si la nivelul arterelor de calbru mic din substanta alba- o retea de celule neuronale din creier.
In mod normal, debitul sanguin cerebral este mentinut printr-un sistem de autoreglare a organismului, ce dilata arteriolele atunci cand tensiunea arteriala creste. Autoreglarea este depasita atunci cand valorile tensionale sunt prea mari. Encefalopatia hipertensiva este consecinta hipertensiunii intracraniene si a edemului cerebral. Edemul cerebral pune compresiune pe structurile cerebrale, pe substanta alba si cenusie a creierului, ducand la disfunctii neuronale si modificari cognitive.
Dementa este o pierdere a functiei cerebrale, fiind rezultatul multor afectiuni neurologice. Simptomele includ pierderi de memorie, gandire disociata si tulburari de comportament. Boala Alzheimer, boala Huntington si fluxul sanguin cerebral inadecvat (precum cel din hipertensiunea arteriala) pot duce la dementa. Majorutatea tipurilor de dementa sunt ireversibile.
Semne si simptome
SusEncefalopatia hipertensiva este cel mai frecvent intalnita in randul adultilor tineri si de varsta medie diagnosticati cu hipertensiune. Totusi, este o complicatie severa si relativ rara a hipertensiunii.
Simptomele encefalopatiei incep, de regula, la 12-48 de ore dupa un puseu hipertensiv. Puseul hipertensiv este cresterea brusca a valorilor tensionale, la pacienti deja hipertensivi. Primul simptom este cefaleea. Dupa cateva ore pot aparea alterari ale starii de constienta, gandire disociata, confuzie, somnolenta si stupoare. Daca encefalopatia nu este tratata, aceste simptome se pot inrautati si pot duce pana la coma.
Alte simptome includ iritabilitate crescuta, voma, diplopie, crize convulsive, miscari anormale ale membrelor (mioclonii). De asemenea, tulburarile de vedere sunt comune la pacientii hipertensivi, devenind mai severe atunci cand se instaleaza encefalopatia.
Factori de risc
SusEncefalopatia hipertensiva este cauzata de cresterea marcata a valorilor tensionale, cu dereglarea sistemului de autoreglare cerebrala. Exista cate afectiuni ce predispun pacientii la puseu hipertensiv si astfel la encefalopatie:
• Nefrita acuta
• Eclampsia
• Feocromocitom
• Tromboza de artera renala
• Sindrom Cushing
• Intreruperea brusca a tratamentului anti-hipertensiv
Metode de diagnostic
SusDiagnosticul encefalopatiei hipertensive se pune, in primul rand, prin cunoasterea istoricului medical al pacientului, momentul in care a fost diagnosticat cu hipertensiunea, gradul afectiunii, precum si frecventa aparitiei puseului hipertensiv.
Mai departe, metodele de diagnostic includ examen obiectiv, masurarea tensiunii arteriale in momente si pozitii diferite, analize de sange, electrocardiograma, radiografia toracica, examen sumar de urina, gazometria sanguina si teste imagistice cerebrale precum CT, RMN cranian.
De vreme ce scaderea valorilor tensionale este esentiala, in encefalopatia hipertensiva, medicamentele antihipertensive se administreaza de urgenta, inainte ca rezultatele de la analize sa fie gata. Mai apoi se va face si o electroencefalograma, o analiza a undelor cerebrale.
Optiuni de tratament
SusTratamentul de urgenta al encefalopatiei hipertensive are ca scop reducerea valorilor tensionale cu pana la 25% din valoarea actuala, treptat. Scaderea tensiunii trebuie sa fie facuta in primele 6 ore de la debutul problemelor cognitive. Tratamentul antihipertensiv agresiv, in doze mari administrate brusc, nu este necesar si mai mult decat atat, poate altera in plus sistemul de autoreglare, favorizand evenimentele ischemice cerebrale.
Odata ce tensiunea arteriala este mentinuta sub control, este instaurat tratamentul medicamentos oral.
Prognostic
SusPacientii cu encefalopatie hipertensiva care sunt tratati la rimp, se recupereaza complet, fara deficite neurologice, de cele mai multe ori. Pe de alta parte, daca encefalopatia nu este tratata ca o urgenta medicala si administrarea tratamentului este intarziata, afectiunea poate fi fatala.
Concluzie
SusEncefalopatia hipertensiva este o complicatie aparuta in cazul pacientilor hipertensivi, prin depasirea mecanismelor de autoreglare cerebrala. Se manifesta prin tulburari de gandire, de concentrare, pierderi scurte de memorie si tulburari de comportament. Daca este identificata la timp si tratata in primele 6 ore, prognosticul acestor pacienti este unul bun.
Bibliografie
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/588820
https://www.heart.org/en/news/2020/07/31/sustained-high-blood-pressure-may-damage-brain-vessels
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Dr. Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Dr. Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Dr. Andrei Carp - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Radu Ciudin - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
Articole recomandate
- Cauze de hemoragii digestive superioare - varicele esofagiene
- Uremia
- Hipertensiunea arteriala la copii
- Hipertensiunea arteriala: tratamente alternative si complementare
- Hipertensiunea arteriala: simptome si monitorizare
- Recomandari dietetice pentru pacientii cu hipertensiune arteriala
- Hipertensiunea arteriala
- Hipertensiunea arteriala - HTA
- Preeclampsia si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii