Coronavirus Update

Tot ce trebuie sa stii despre hernia inghinala

Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Tot ce trebuie sa stii despre hernia inghinala

Hernia reprezinta exteriorizarea unui segment sau unui organ portiuni ale organismului, denumite sectiuni slabe sau prin orificii naturale. Hernia inghinala reprezinta o protruzie a organelor din cavitatea abdominala prin canalul inghinal.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Complicatii
  6. Tratament
  7. Poate afecta viata sexuala?
  8. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Factorii de risc cei mai importanti sunt: fumatul, obezitatea, graviditatea, BPOC (bronhopneumopatia cronica obstructiva), bolile de colagen, precum si interventiile chirurgicale anterioare in zona abdominala, cum ar fi apendicectomia.

Efortul fizic accentuat este un alt factor declansator, in special la o persoana neantrenata sau la o persoana care are zona peretelui inghinal deja slabita.

Se pare ca hernia inghinala unilaterala este mai frecventa in partea dreapta decat in cea stanga. Se presupune ca acest lucru poate fi cauzat de faptul ca majoritatea persoanelor sunt dreptace si, asadar, vor efectua un efort mai intens pe zona dreapta decat cea stanga.

Simptome

Sus

Este relativ usor de depistat deoarece simptomele apar la aproximativ 66% din populatia afectata de hernie inghinala. Simptomele pot fi si mai evidente in timpul unei fortari musculare, precum in timpul reflexului de tuse, in momentul efectuarii unor exercitii fizice sau al unui tranzit gastro-intestinal.

Cel mai vizibil simptom este prezenta unei umflaturi vizibile de cativa centimetri in zona inghinala, de regula unilaterala.

De asemenea, simptomele dureroase se inrautatesc in momentul in care persoana sta intinsa sau culcata. In aceasta pozitie este si mai usor de observat hernierea, deoarece umflaturile ce apar in timpul hernierii din pozitia ortostatica dispar subit sau se retrag inspre cavitatea abdominala.

Pe langa aceste simptome, se poate distinge si o senzatie acuta de durere, care, de regula, nu iradiaza, dar este si mai puternica in timpul unui efort fizic sau al tusei.

Medicul va incerca la primele simptome sa observe daca hernia este reductibila usor, prin impingerea acesteia inapoi in cavitatea abdominala.

In cazul in care hernierea nu se poate realiza prea usor la o simpla palpare a medicului, aceasta reprezinta un progres avansat al herniei inghinale, ceea ce reprezinta probabilitate ca in viitorul apropiat sa existe complicatia de strangulare a intestinului.

Diagnostic

Sus

Diagnosticarea se realizeaza relativ facil de catre un medic specialist, in special bazat pe simptome, dar si printr-un consult a zonei afectate. In anumite cazuri de incertitudine se poate apela si la teste paraclinice, in special cele imagistice.

Diagnosticarea in hernie inghinala directa sau indirecta are importanta pentru a se cunoaste metodologia de tratament, cat si complicatiile care pot aparea.

Hernia inghinala directa inseamna traversarea printr-un punct slab al fasciei din peretele abdominal, regiune cunoscuta ca triunghiul Hesselbach.

Daca exista o suferinta comuna de hernie directa si indirecta pe aceeasi parte, se va denumi hernia pantaloon, deoarece aceasta este forma care o va lua hernia, precum si vasele aferente care vor aluneca in spatial herniar.

De regula, hernia directa apare odata cu inaintarea in varsta, deoarece atunci incepe slabirea peretelui abdominal. Hernia indirecta se refera la un defect de inchidere din perioada embrionara al inelului inghinal profund.

Diagnostic diferential

Diagnosticul diferential pentru hernia inghinala se va realiza cu: hernia femurala, torsiunea de testicul, lipoamele gigant, epididimita, abcesul din zona inghinala, anevrismul vascular, hidrocelul si varicocelul.

Complicatii

Sus

Strangularea intestinului prin orificiul de herniere reprezinta o complicatie importanta si o urgenta medicala, deoarece intreaga motilitate intestinala, precum si tranzitul intestinal sunt oprite. Acest lucru poate cauza o constipatie severa, ce poate periclita viata.

Tratament

Sus

In cazul pacientilor de sex masculin, in care hernia inghinala este asimptomatica si nu influenteaza calitatea vietii, un tratament direct nu este imperios necesar.

Cu toate acestea, femeilor le este recomandata o interventie chirurgicala reparatorie, din cauza frecventei mai mari a complicatiilor, in special a complicatiilor de tipul strangularilor herniare a intestinului. De asemenea, in cazul femeilor poate aparea hernia femurala.

Indiferent daca este vorba de pacienti de sex feminin sau masculin, in cazul in care apare strangularea intestinului, aceasta este o urgenta medicala, iar interventia chirurgicala este obligatoriu necesara, deoarece prezenta constipatiei si a necrozarii intestinului poate periclita viata.

Tratamentul va include un abord chirurgical clasic sau unul laparoscopic. Tratamentul laparoscopic insa nu poate fi abordat in orice hernie; aceasta depinde foarte mult de dimensiunea punctului de slabire al peretelui abdominal si refacerea acestuia dupa reducerea herniei.

Totodata, in cazul interventiei laparoscopice este important sa se poata lua in considerare ce organe au protruzat prin orificiul herniar.

Tratamentul chirurgical presupune reducerea herniei si introducerea organelor sau a vaselor protruzate in cavitatea abdominala. Cu toate acestea, poate exista riscul de recidiva.

Deoarece recidiva este mai degraba influentata de catre slabiciunea peretelui abdominal, in special in hernia directa, aceasta slabiciune ramane in continuare si post-chirurgical. Exista si incercari de intarire sau reconstructie ale peretelui abdominal.

Poate afecta viata sexuala?

Sus

Statistic vorbind, aproximativ 25% dintre barbati dezvolta o hernie inghinala intr-o perioada a vietii, iar in randul populatiei feminine riscul este de 3%.

Deoarece, in cazul barbatilor, aceasta herniere va cuprinde cel mai adesea si vasele spermatice, hernia inghinala poate afecta viata sexuala a acestora. De asemenea, poate cauza infertilitate. Blocarea ductelor spermatice poate duce retrograd la o infacilitare a testiculelor si, in timp, la o atrofiere a acestora.

De asemenea, durerea provocata de hernia inghinala se accentueaza la efortul fizic, de aceea poate afecta viata sexuala din cauza disconfortului provocat.

Dupa interventia chirurgicala este recomandata o perioada de repaus si de abstinenta sexuala, pentru a evita riscul de recidiva.

Asadar, hernia inghinala are un impact negativ asupra vietii sexuale, scazand sansele de fertilitate, iar, din cauza disconfortului si durerii provocate, aceasta poate determina scaderea libidoului.

Este indicat ca, in cazul in care apar simptomele unei hernii inghinale, chiar daca aceste simptome sunt inca minore, sa consultati un medic.

Desi imediat dupa perioada interventiei chirurgicale este necesara sau recomandata o perioada de pauza de la orice efort fizic, aceasta perioada se rezuma de regula la cateva saptamani, pacientul putandu-si relua activitatile fizice.


Medici specialisti Chirurgie generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate