Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Vaccinarea impotriva cancerului de col uterin reduce riscul tumorii cu 94%

Actualizat la data de: 23 Februarie 2010
Vaccinarea impotriva cancerului de col uterin reduce riscul tumorii cu 94%

Virusul HPV este dovedit ca ar cauza peste 99% din totalul cazurilor de cancer de col uterin. Pana la 80% dintre femeile care sunt sau au fost vreodata active sexual au probabilitatea de a se infecta cu virusul HPV la un moment dat in cursul vietii. Inceperea vietii sexuale devreme, expunerea la mai multi parteneri sexuali, dar cel mai important, transmiterea pe cale sexuala a unor virusuri (virusul papilloma, virusul herpes simplex) care sunt incriminate in etiologia leziunilor de col, sunt factori de risc. Cu cat o femeie este mai tanara atunci cand se infecteaza cu HPV oncogen (cancerigen), cu atat riscul de aparitie a cancerului de col uterin este mai mare.

Conform unor modele matematice de predictie s-a stabilit ca vaccinarea anti HPV alaturi de screeningul citologic Babes-Papanicolau efectuat in mod regulat pot reduce riscul de cancer de col uterin cu pana la 94%. Infectarea cu un tip de virus HPV care cauzeaza cancer nu genereaza adesea aparitia niciunui simptom in stadiile incipiente. Totusi, un test citologic Babes-Papanicolau poate asigura detectarea precoce a modificarilor celulare si ii permite pacientei sa fie tratata inainte ca boala sa evolueze.

Avand in vedere consecintele deseori letale ale depistarii tardive a tumorilor maligne de col uterin, compania Medicover lanseaza Campania de prevenire a cancerului de col uterin, dedicata informarii si educarii femeilor cu privire la importanta masurilor de preventie. Campania de prevenire a cancerului de col uterin lansata de Medicover sustine efecutarea anuala a examenului citologic Babes–Papanicolau, pentru femeile active sexual.

Pentru fetele intre 15 si 25 de ani, Medicover a pus la punct un program special de vaccinare care consta in:
- consultatia de pre-vaccinare, care se face de catre pediatrul personal pentru fetite si de catre medicul personal sau la ginecolog pentru femei. Acesta va explica pacientei importanta vaccinarii, tipurile de vaccin, precum si necesitatea efectuarii anuale a examenului Babes-Papanicolau.
- vaccinarea propriu-zisa. Procedura consta in efectuarea a trei doze cu frecvente diferite in functie de tipul de vaccin ales.
- monitorizarea starii pacientei dupa vaccinare.

Pentru a interactiona mai usor cu publicul, campania de prevenire a cancerului de col uterin si pe contul sau din reteaua de socializare Facebook.

Esentialul despre cancerul de col uterin
1.Cancerul de col uterin este una din cele mai frecvente tumori maligne la femeile din Romania;
2.Cancerul de col uterin se depisteaza in faza incipienta printr-o metoda simpla: examenul Babes-Papanicolau;
3.Testul se efectueaza o data pe an;
4.Prezervativul este obligatoriu in cazul expunerii la mai multi parteneri sexuali;
5.Femeile care fumeaza excesiv sau consuma alcool in cantitati mari au un risc mai crescut de aparitie a bolii;
6.Este mai usor sa previi cancerul de col uterin decat sa il vindeci.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate