Coronavirus Update

Obezitatea abdominala poate fi asociata cu risc crescut de a dezvolta cancerul de colon

Publicat la data de: 19 Decembrie 2006

Obezitatea abdominala este definita ca circumferinta abdominala >94 cm pentru barbatii europeni si >80 cm pentru femeile europene -studii recente arata faptul ca circumferinta abdominala si raportul dintre circumferinta abdominala si circumferinta soldurilor sunt asociate cu cresterea riscului de aparitie a cancerului de colon.

Dr. Tobias Pischon de la Institutul German de Nutritie din Postdam impreuna cu colegii sai au studiat legatura dintre obezitatea abdominala si cancerul de la nivelul colonului si rectului, la un lot de 368277 de pacienti, din cadrul Studiului European pentru Investigarea Prospectiva a Cancerului si Nutritiei. Pacientii au fost urmariti pe o perioada medie de aproximativ 6 ani.

Cercetatorii au identificat in acest lot 984 de pacienti cu cancer de colon si 586 pacienti cu cancer de rect. La acesti pacienti, atat la femei cat si la barbati s-a descoperit ca prezenta unei circumferinte abdominale mari, a unui raport circumferinta abdominala/circumferinta soldurilor mult crescut si asocierea obezitatii determina cresterea riscului de cancer de colon. In special, la barbati greutatea crescuta si indicele de masa corporala crescut (IMC) sunt factori care determina de asemenea cresterea riscului de a dezvolta cancer de colon.
Acest studiu a fost publicat in The Journal of the National Cancer Institute, editat de catre Oxford University Press.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate