Clickmed
programare rapida la medic

Matreata sau scalp uscat? Afla care sunt diferentele si cum se trateaza

Actualizat la data de: 04 August 2021
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Ce reprezinta scalpul uscat si ce este matreata?

Sus
Matreata sau scalp uscat? Afla care sunt diferentele si cum se trateaza

Desi pot avea manifestari clinice similare, uscaciunea la nivelul scalpului care poate avea numeroase cauze, trebuie diferentiata de matreata pentru a exclude alte afectiuni dermatologice precum prosiazisul, lichenul plan sau dermatita atopica.

Cuprins articol

  1. Ce reprezinta scalpul uscat si ce este matreata?
  2. Simptomele unui scalp uscat
  3. Matreata cum se manifesta?
  4. Care sunt diferentele dintre cele doua?
  5. Ce cauzeaza uscarea scalpului si matreata?
  6. Tratamente profesionale si naturiste in cazul ambelor afectiuni
  7. Concluzii
  8. Citeste pe aceeasi tema

Simptomele unui scalp uscat

Sus

Scalpul uscat se caracterizeaza prin iritarea care apare la nivelul pielii capului cu tendinta de decojire, motiv pentru care este confundata de cele mai multe ori cu matreata. Pe langa aceasta iritatie, alte simptome care pot aparea sunt pruritul si iritatia cutanata care poate fi regasita si pe alte zone ale corpului.

Caderea excesiva a parului este iarasi o manifestare a scalpului uscat. Celulele pielii se usuca si se descuameaza nu doar la nivelul scalpului, ci si pe diferite zone de pe corp. Daca observi acest aspect este posibil ca scalpul sa nu fie afectat doar de matreata.

Matreata – cum se manifesta?

Sus

Cel mai adesea, matreata apare in cazul in care scalpul este gras din cauza excesului de sebum. Pielea descuamata la acest nivel se observa sub forma unor coji de dimensiuni mai mari, cu o coloratie specifica – alb-galbui, sunt uleioase si pot fi si acestea insotite de prurit si iritatie.

Care sunt diferentele dintre cele doua?

Sus

Simptomele principale ale ambelor afectiuni sunt similare, atat scalpul uscat, cat si matreata fiind caracterizate de prurit la nivelul pielii capului si descuamarea acesteia sub forma acelor coji albicioase. Etiologic insa, cele doua au surse diferite.

Scalpul uscat inseamna iritare si descuamare, fulgii care se desprind sunt mici, uscati, pot avea si alte localizari pe corp, nu doar cefalic. Sunt consecinta unei deshidratari la nivel celular, pot aparea in urma unui dezechilibru hormonal, odata cu inaintarea in varsta sau in urma expunerii la substante chimice aflate in produsele aplicate pe par (geluri, sampoane).

Matreata este cauzata de excesul de sebum care face ca celulele pielii sa se acumuleze necontrolat la nivelul scalpului, cojile formate de acestea sunt uleioase, alb-galbui, cu aspect solzos, insotite de prurit si eritem. Si aici poate fi regasita implicarea hormonala si inaintarea in varsta.

Ce cauzeaza uscarea scalpului si matreata?

Sus

Lipsa umiditatii de care au nevoie celulele pielii duce la iritarea si desprinderea acestora atat la nivelul capului, cat si in alte regiuni ale corpului. Aerul rece, lipsit de umiditate sau dermatita de contact cauzata de reactia alergica la produsele aplicate pe pielea capului (gel, fixativ, sampon, coloranti etc.), precum si inaintarea in varsta sunt printre principalii determinanti ai uscarii scalpului.

Expunerea la soare mai ales in intervalul in care acesta are cea mai mare putere fara protectia unei palarii, baile sau dusurile fierbinti, sapunurile si detergentii care contin agenti anti-bactereni pot determina modificari la nivelul echilibrului hidric si lipidic al scalpului. Celulele vor pierde apa, lipidele se descompun si nu mai ofera protectia pe care o are in mod normal sebumul.

Cauza principala a matretii este considerata dermatita seboreica, o afectiune dermatologica in care pielea sanatoasa se transforma in piele grasa, rosie, cu aspect solzos. Aceasta apare in oricare dintre zonele cu glande sebacee, inclusiv la nivelul sprancenelor, axilar si inghinal. In mod normal, la nivelul scalpului exista o ciuperca numita Malassezia si care apartine microbiomului pielii capului. Cand se afla insa in cantitate prea mare, in dezechilibru cu celelalte microorganisme ale acestui microbiom din cauza stresului, hormonal sau in urma inaintarii in varsta, celulele pielii capului se multiplica mai repede decat in mod fiziologic. Acest lucru duce la acumularea acestora si desprinderea sub forma cojilor de dimensiuni mari, caracteristice.

Tratamente profesionale si naturiste in cazul ambelor afectiuni

Sus

In functie de tipul sau gravitatea afectiunii care duce la uscarea scalpului, tratamentul poate fi unul profesional efectuat de medicul dermatolog, iar in cazuri mai usoare, mastile pentru par aplicate acasa pot fi de folos. Daca afectiunea dermatologica este diagnosticata ca fiind de natura psoriazica sau de tipul dermatitei atopice, medicul dermatolog va va prescrie tratamentul adecvat care poate contine antimicotice, antibiotice, corticosteroizi cu aplicare dermica.

Mastile care pot fi aplicate acasa pot fi la indemana oricui, se pot face din ingrediente naturale, pe baza de ou, miere, ulei de masline in deverse combinatii. Se aplica pasta astfel formata pe parul umed, dupa spalare, se lasa sa actioneze cateva minute, apoi se clateste cu apa calduta. Samponul de par folosit va trebui inlocuit cu unul care are o formula mai blanda, fara sulfati si silicon, apoi se va utiliza un balsam hidratant.

Pentru matreata in exces parul poate fi spalat cu un sampon bland care sa reduca din cantitatea de sebum. Pot fi folosite sampoane antimatreata care contin substante pentru neutralizarea fungilor si pot reduce cantitatea de Malassezia de la nivelul scalpului. Piritionatul de zinc, ketoconazolul, sulfura de seleniu, acidul salicilic, gudronul de carbune sunt cateva dintre substantele care se pot regasi in aceste tipuri de sampoane si care reduc nivelul acesteia precum si celulele acumulate in exces la nivelul pielii capului. Uleiul de arbore de ceai a fost demonstrat in studii clinice ca reduce crustele acumulate prin excesul de celule descuamate fara a provoca efecte secundare nedorite. Clatirea parului dupa spalare cu apa din abundenta ajuta la reducerea cantitatii de matreata care se poate acumula ulterior. Este importanta citirea etichetelor aflate pe produsele de ingrijire a parului pentru a sti in acest fel sa le eviti pe cele cu un continut de silicati, alcool si de asemenea, si pe cele foarte uleioase care se pot acumula la nivelul scalpului. Daca apar reactii secundare la noile produse pe care le utilizezi, precum iritatie, prurit, umflaturi, adreseaza-te medicului sau farmacistului pentru ca este posibil sa fii alergic la anumite elemente din compozitia acestora si vor trebui schimbate.

Este posibil ca aceste probleme ale scalpului sa determine frustrare, anxietate sau scurte episoade depresive daca afectiunea este de lunga durata si pare sa nu se rezolve. Important este sa gestionati acest stres, optimismul si rabdarea pot fi incercate, exista un remediu pentru orice problema.

Concluzii

Sus

Desi pot avea manifestari similare precum pruritul, iritatia si descuamarea, scalpul usact si matreata sunt afectiuni ale pielii capului care au etiologie diferita. Prima este cauzata de deshidratarea de diverse cauze a celulelor pielii, apare si in alte zone ale corpului, in timp ce matreata este o consecinta a acumularii de sebum care poate fi localizata atat la nivelul scalpului, cat si in alte zone cu glande sebacee (axile, inghinal, sprancene).

Importanta diferentierii celor doua este necesara unui tratament adecvat care sa duca la remedirea afectiunii.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dandruff/symptoms-causes/syc-20353850
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25739873/


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Sectiune sustinuta de: Advertisement

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate