5 riscuri de imbolnavire in saloanele de infrumusetare
Generalitati
SusNu putine sunt cazurile in care saloanele de infrumusetare au fost surse de imbolnavire sau accidentare, acolo unde unitatile nu au respectat intocmai standardele de igiena si siguranta.
Tehnicienii neinstruiti corespunzator, instrumentele nesterilizate, ceara epilatoare refolosita sau expunerea la radiatiile UV sunt riscuri la care se pot expune persoanele care apeleaza la serviciile saloanelor de frumusete. Cat de iminente sunt aceste pericole si cum le puteti evita, aflati de la specialisti.
Cuprins articol
Pericolele asociate cu frecventarea saloanelor de frumusete
Sus1. Manichiura cu gel
In ultimii ani, manichiura cu gel a devenit o moda in randul femeilor, oferind un rezultat uniform si rezistent. Controversele privind acest tip de manichiura se refera la expunerea mainilor la radiatiile UV (dintre care 95% sunt UVA, cu o capacitate de penetrare a pielii ridicata), ale carei efecte secundare pot fi ridurile, petele cutanate si chiar cancerul de piele.
Un studiu publicat in revista Arhivele Dermatologiei a examinat doua cazuri in care au fost implicate doua femei de varsta mijlocie, ce au dezvoltat cancer cutanat benign dupa ce au apelat la manichiura cu gel cel putin o data pe luna, pe o perioada de 15 ani. Cercetatorii au concluzionat ca riscul de instalare a cancerului este mediu in cazul utilizarii lampilor UV de fixare a manichiurii cu gel transparent.
Specialistii recomanda femeilor care acceseaza acest serviciu sa se protejeze cu o lotiune de protectie solara pe baza de zinc sau titan si sa apeleze cat mai rar la acest tip de manichiura.
2. Indreptarea parului cu cheratina
Un alt serviciu popular accesat de clientii saloanelor de infrumusetare sunt tratamentele cu cheratina, care indreapta eficient parul cret si cu tendinta de electrizare. Aceasta procedura presupune infuzarea cuticulei parului cu cheratina, o proteina care se regaseste natural in par, pentru fortificarea acestuia. La final, suvitele sunt stralucitoare si uniforme, pastrandu-si forma pana la cinci luni de la interventie.
Numeroase formule folosite pentru aceste tratamente contin substanta cancerigena numita formadelhida, necesara pentru indreptarea parului pe termen lung. Desi formadelhida nu este periculoasa in concentratii mai mici de 0,2%, testele efectuate de specialisti au aratat ca saloanele o utilizeaza in proportii mult mai ridicate, de pana la 12%.
Din acest motiv, exista un risc alarmant de imbolnavire. Formadelhida interactioneaza cu proteinele din celulele corpului, crescand predispozitia instalarii alergiilor sau a astmului. In unele cazuri, clientele care au apelat la aceste tratamente s-au plans ulterior de hemoragii nazale, tulburari de respiratie si iritatii ale ochilor. Alte pericole asociate cu expunerea la concentratii ridicate de formadelhida sunt iritatiile severe ale scalpului si caderea parului.
In aceste conditii, utilizarea instrumentelor de indreptare a parului si a sampoanelor cu efect de indreptare a podoabei capilare se dovedesc a fi mult mai sigure decat tratamentele cu cheratina.
3. Vopsirea parului
Specialistii sustin ca exista un risc mediu de lezare a scalpului prin vopsirea parului, un serviciu de baza in saloanele de frumusete de pretutindeni. Un ingredient esential in vopseaua de par permanenta este amoniacul, o substanta care deschide cuticula parului, ii ataca pigmentul natural si il inlocuieste cu alta culoare artificiala. Cu cat nuanta aplicata este mai deschisa, cu atat mai ridicata este concentratia de amoniac din vopseaua de par.
In unele cazuri, amoniacul poate cauza iritatii medii si severe la nivelul scalpului, iar in situatii extreme, chiar arsuri. Pentru a evita pe cat posibil acest deznodamant, specialistii va recomanda cateva masuri de precautie
- Testati vopseaua pe o portiune restransa de piele, pentru a observa reactiile adverse;
- Solicitati aplicarea unui creme de bariera menita sa protejeze scalpul;
- Daca prezentati senzatii de arsura dupa aplicarea vopselei, solicitati indepartarea imediata a acesteia;
- Nu va vopsiti parul mai des de 4-8 saptamani;
- Daca observati reactii adverse la vopseaua permanenta, utilizati una fara amoniac in compozitie;
4. Bronzarea spray
Numita si bronzarea organica, deoarece nu presupune expunerea la radiatiile UV ale solarului, bronzarea spray este si ea la fel de periculoasa pentru sanatate, avertizeaza expertii medicali. De vina este ingredientul numit dihidroxiacetona (DHA) din aceste spray-uri, care interactioneaza cu stratul exterior al pielii si ii confera o nuanta aramie.
Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA a lansat un avertisment cu privire la inhalarea DHA-ului (aproape imposibil de evitat in timpul acestei proceduri de bronzat), care poate produce modificari patologice la nivelul ADN-ului. In plus, aceste spray-uri au in compozitie numeroase vopseluri sintetice si arome, ce pot produce reactii adverse in cazul persoanelor sensibile.
O alternativa mai sanatoasa la bronzarea spray este utilizarea lotiunilor autobronzante cu ingrediente organice.
5. Manichiura si pedichiura
Infectiile provocate de manichiurile si pedichiurile de la saloanele de infrumusetare sunt riscuri cunoscute la scara larga. Expertii medicali sustin ca instrumentele nesterilizate favorizeaza transmiterea unor agenti patogeni periculosi, de la fungi, pana la stafilococi foarte dificil de tratat. Cele mai periculoase sunt instrumentele care razuiesc pielea moarta de la nivelul calcaielor acestea pot produce cu usurinta taieturi, crescand susceptibilitatea la infectii bacteriene.
Pentru prevenirea riscului de infectare din pricina manichiurii si pedichiurii efectuate la salon, tineti cont de urmatoarele sfaturi
- Nu permiteti taierea cuticulelor, doar impingerea acestora cu un instrument special.
- Folositi o crema de calcaie speciala pentru eliminarea celulelor moarte;
- Urmariti daca instrumentele folosite de cosmetician sunt dezinfectate inainte de folosire;
- Apelati la refacerea pedichiurii de cel mult doua ori pe luna, altfel riscati infectii ale unghiilor;
- Monturile, unghia incarnata si alte infectii ale unghiilor trebuie sa fie tratate de un medic, niciodata de un cosmetician.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- Frumusete din interior catre exterior
- Lectii despre perseverenta si consecventa in tratamentul infectiei fungice a unghiilor
- Alergii care umbresc frumusetea
- Efectele merisorului in prevenirea si tratarea infectiilor urinare la femei
- Boala a cincea (eritemul infectios sau parvoviroza B19)
- Testul Torch - depistarea infectiilor in sarcina
- Modalitati de transmitere a infectiilor
- Infectia nou-nascutilor cu streptococi de grup B
Citeste pe aceeasi tema
- 9 obiceiuri de infrumusetare care pot pune sanatatea in pericol
- Cele mai bune vitamine pentru o piele sanatoasa si stralucitoare
- 8 secrete pentru mentinerea frumusetii naturale
- Cum se explica frumusetea si stralucirea femeilor in timpul sarcinii
- Adevarul despre tatuaje si infectiile asociate. Pot duce la aparitia cancerului?