Clickmed
programare rapida la medic

Paracetamolul

Actualizat la data de: 05 Iunie 2012

Generalitati

Sus
Paracetamolul

Paracetamolul este folosit in general pentru diminuarea disconfortului cauzat de infectii acute minore sau in cazul anumitor proceduri chirurgicale, pentru reducerea febrei la bolnavii care nu sufera de insuficienta cardiaca sau respiratorie.

Totusi, exista destul de putine dovezi care sa sustina eficienta paracetamolului pentru tratarea febrei la bolnavii care nu sufera de boli pulmonare sau cardiovasculare si pentru a preveni convulsiile.

Paracetamolul poate prelungi infectile si poate reduce actiunea anticorpilor in cazul bolilor usoare si poate creste mortalitatea si morbiditatea in cazul infectiilor severe.

Doza la copii nu trebuie sa depaseasca 10-15 mg/kg la patru ore, maximum fiind de 100 mg/kg/zi si nici un bolnav nu trebuie sa primeasca mai mult de 4 grame de paracetamol pe zi.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Indicatii
  3. Importanta dozei corecte
  4. Citeste pe aceeasi tema

Indicatii

Sus

- Febra - La bolnavii cu insuficienta cardiaca sau respiratorie care sunt febrili, acesta poate fi de ajutor, in scopul reducerii consumului de oxigen, productiei de dioxid de carbon si a debitului cardiac. Totusi, in cazul pacientilor care nu sufera de boli cardiovasculare sau ale plamanilor, febra este periculoasa doar daca depaseste 41 C.

Aceste temperaturi ridicate sunt de obicei cauzate de un accident vascular cerebral, leziuni ale creierului si din acest motiv tratamentul potrivit nu include paractamol sau aspirina.

- Convulsii febrile - Nu exista nici o dovada ca antipireticele previn convulsiile febrile, intrucat convulsiile sunt cauzate de cresterea rapida a temperaturii care apare de obicei la debutul unei boli.

- Disconfort - Este discutabil sa se administreze paracetamol doar pentru reducerea simptomelor neplacute cauzate de infectii acute usoare. Totusi, paracetamolul nu are nici un efect dramatic. Un studiu recent a constatat doar o imbunatatire modesta in activitatea si cresterea vigilentei la copiii cu infectii acute si nu a existat nici o ameliorare semnificativa a starii acestora de spirit, confort, pofta de mancare sau consum de lichide.

- Durere post-operatore - Paracetamolul asigura analgezia adecvata pentru interventii chirurgicale minore si permite administrarea unei doze reduse de opiacee dupa o operatie majora. Paracetamolul ar trebui sa fie administrat inainte de interventia chirurgicala, mai degraba decat sa se astepte sa apara durerea post-operatorie.

Importanta dozei corecte

Sus

Doza corecta de paracetamol pentru un copil nu depinde de varsta ci de greutate. Doza uzuala este de 15 mg/kg. Daca un copil cantareste 10 kg acestuia trebuie sa i se administreze 150 mg de paracetamol.

Medicamentul poate fi administrat o data la patru ore daca este necesar. Nu se va depasi doza recomandata cu exceptia recomandarilor medicului. In cazul niciunui copil nu ar trebui sa se depaseasca un total mai mare de 90 mg/kg intr-o zi.

Pentru copii, paracetamolul este disponibil sub forma de sirop. Este important sa se acorde atentie masurii dozatoare a medicamentului, deoarece aceasta poate include doua forme de unitati de masura: mg si ml.

In cazul in care concentratia paracetamolului sirop este de 100 mg/ml, unui copil de 10 kg, de exemplu, i se vor administra 1.5 ml. Folosirea corespunzatoare a paracetamolului este benefica pentru amplificarea confortului copiilor care sufera de boli si dureri minore.

Intelegerea si verificarea dozelor corecte este extrem de importanta pentru ca parintii sa administreze copilului medicamentul eficient si in conditii de siguranta.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate