Clickmed
programare rapida la medic

Saracia afecteaza activitatea cerebrala a copiilor - studiu

Publicat la data de: 10 Decembrie 2008

Copiii saraci au o activitate cerebrala mai scazuta si dificultati in activitatile creative si la cele care presupun rezolvarea de probleme, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Berkley din California, informeaza presa britanica de specialitate.

Studiul a aratat o activitate mai redusa in lobul prefrontal, responsabil de rezolvarea problemelor si de creativitate, la copiii care traiesc in saracie.

Cercetatorii au analizat activitatea cerebrala a 26 de copii de 9 si 10 ani, care au fost pusi sa indeplineasca sarcini simple, precum vizionarea unei secvente cu triunghiuri si apasarea unui buton atunci cand apare un triunghi stramb. Activitatea cerebrala a copiilor a fost masurata folosind un electroencefalograf, iar rezultatele au aratat ca activitatea cerebrala a unui copil sarac se aseamana cu cea a unei persoane cu leziuni in urma unui atac cerebral.

Studiul cercetatorilor americani este primul care masoara in mod direct activitatea cerebrala in conditii de activitate normale. Oamenii de stiinta considera ca o astfel de afectiune a creierului poate fi reversibila, prin programe speciale (lectii si jocuri) care sa ii incurajeze pe copiii afectati sa gandeasca cu voce tare si sa isi foloseasca functia executiva.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate