Coronavirus Update

Efect socant al anesteziei generale asupra memoriei

Actualizat la data de: 17 Iunie 2014
Efect socant al anesteziei generale asupra memoriei

Copiii sub varsta de un an care sunt supusi unor interventii chirurgicale ce necesita anestezie generala risca sa sufere de probleme serioase de memorie in copilarie, potrivit unui studiu recent realizat de cercetatorii americani de la Universitatea California din Los Angeles.

Descoperirea a fost facuta de savanti in urma unui studiu intreprins pe doua grupuri de 28 de copii cu varste intre sase si 11 ani - unul in care erau copii care trecusera prin anestezie generala inainte de un an, iar celalalt doar cu copii care nu trecusera prin aceasta procedura.

Oamenii de stiinta au comparat capacitatea de memorare a acestora si au descoperit ca, desi nu erau diferite din punct de vedere al inteligentei, primul grup de copii a inregistrat scoruri mult mai mici la testele de memorie decat al doilea grup.

Capacitatea scazuta de memorare poate avea un impact negativ semnificativ in capacitatea de invatare a copiilor, scazand performantele scolare.

Pentru intarirea teoriei, specialistii au realizat un experiment pe soareci, care au fost supusi unei anestezii generale in prima saptamana de viata. Cercetatorii au descoperit ca acestia manifestau ulterior probleme in recunoasterea anumitor mirosuri la care fusesera expusi inainte, ceea ce inseamna ca aveau probleme de memorie.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate