Coronavirus Update

Cercetatorii din Cluj au creat un inlocuitor pentru sange

Publicat la data de: 20 Septembrie 2010
Cercetatorii din Cluj au creat un inlocuitor pentru sange

Oamenii de stiinta de la facultatea de Chimie din Cluj au creat o substanta care inlocuieste sangele. Aceasta substanta este incolora si are aceleasi functii si proprietati ca si sangele.

Sangele artificial provine din organisme inferioare unde indeplineste aceleasi functii ca si hemoglobina - proteina continuta in globulele rosii, carora le confera culoarea, care vehiculeaza oxigenul in sange. Aceasta serveste la transportul dioxidului de carbon din organe (inima, muschi) catre plamani, dar mai ales la transportul oxigenului in toate tesuturile organismului.

Potrivit cercetatorilor, acest inlocuitor al sangelui poate fi utilizat in situatii de urgenta, in locul perfuziilor cu sange de la donatori. Substitutul de sange este in faza de testare. Acesta a fost testat in laborator iar rezultatele sunt incurajatoare, deoarece dupa 4 saptamani de teste nu au aparut efecte secundare.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate