Clickmed
programare rapida la medic

Casele de sanatate anunta prelungirea contractelor in iunie, medicii spun ca demersul e manipulare

Actualizat la data de: 02 Iunie 2011
Casele de sanatate anunta prelungirea contractelor in iunie, medicii spun ca demersul e manipulare

Casele de sanatate au anuntat, miercuri, ca activitatea in iunie se desfasoara in baza actelor aditionale la contractele de furnizare de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale pentru 2010, demers pe care medicii de familie il considera manipulare.

"Pana la incheierea contractelor pentru 2011-2012, Casa de Asigurari de Sanatate Dambovita incheie pentru luna iunie 2011 acte aditionale la contractele de furnizare de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale din anul 2010. Conditiile acordarii asistentei medicale in baza actelor aditionale sunt cele prevazute de actele normative in vigoare pe perioada derularii acestora. Pentru toate domeniile de asistenta medicala, eventualele diferente rezultate ca urmare a negocierii contractelor pentru anul 2011 si prevederile cuprinse in actele aditionale corespunzatoare lunii iunie 2011 se vor regulariza", este anuntul facut, de pilda, de Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti.

De cealalta parte, Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) si Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) anunta ca medicii de familie nu vor semna actele aditionale "despre care s-a anuntat in judete prin comunicate emise de casele judetene catre furnizorii de servicii medicale".

"Atragem atentia ca exprimarea ambigua din anuntul respectiv este menita sa induca in eroare atat opinia publica, pacientii, cat si reprezentantii presei, pentru a devia atentia de la problemele reale ale acestui act normativ. Semnarea acestui act aditional este echivalenta cu semnarea de facto a contractului pentru 2011, doar ca este pe timp limitat. Nu se poate semna act aditional la contractul 2010 deoarece contractul-cadru 2010 nu mai este in vigoare de ieri (marti - n.r.). Nu se poate semna act aditional la contractul 2010 – expirat – cu norme valabile pentru contractul-cadru 2011-2012 – inca nepublicate in Monitorul Oficial", spun reprezentantii medicilor de familie, care se arata in continuare disponibili "
pentru dialog real si pentru dezamorsarea acestei situatii nedorite".

Reprezentantii medicilor de familie au anuntat anterior ca nu semneaza noul contract cadru si ca, de la 1 iunie, vor lucra in regim exclusiv privat, in afara contractelor cu casele de asigurari.

"Pentru inceput, in prima perioada de protest, pacientii vor fi primiti si consultati gratuit de catre medici, iar daca doresc accesul in sistemul de sanatate aa cum il vede CNAS, ii vom indruma catre sediile caselor judetene si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, pentru ca acolo sunt banii pe care ii platesc pentru asigurari de sanatate", au comunicat FNPMF si SNMF.
Protestul medicilor de familie ar insemna si ca acestia nu vor mai elibera retete.

In opinia medicilor de familie, modificarile aduse contractului cadru, publicate la 31 mai 2011 in Monitorul Oficial, rezolva cateva dintre numeroasele probleme cu care se confrunta sistemul medical, insa, proiectul de norme inrautateste o situatie deja dezastruoasa a medicinei de familie din Romania si consfinteste lipsa totala de contact cu realitatea a decidentilor din sanatate.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, considera ca doleantele medicilor de familie privind modificare contractului cadru au fost luate in considerare de catre minister, astfel incat nu exista justificari pentru refuzul semnarii acordului.

"Din punctul de vedere al Ministerului Sanatatii, nu sunt motive pentru un refuz al semnarii acordului-cadru de catre medicii de familie. Practic, toate problemele ridicate de medicii de familie sunt solutionate ori prin modificarea contractului-cadru publicat ieri in Monitorul Oficial, ori prin normele la acest contract care se publica astazi"
, a afirmat Cseke.

Ministrul a mai spus ca doleantele medicilor au fost preluate aproape toate de catre ministerul sau. "Va rog sa faceti comparatie cu ce probleme au ridicat medicii de familie si daca ele sunt solutionate sau nu pe plan legislativ. Peste 95% dintre ele sunt deja solutionate", a conchis ministrul.

Principala nemultumire a medicilor este legata de sumele alocate pentru 2011, care, in opinia lor, sunt insuficiente. Medicii spun ca, daca ar accepta noile prevederi, si-ar semna practic falimentul cabinetelor.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate