Coronavirus Update

Calciul in administrare zilnica

Publicat la data de: 07 Septembrie 2007

calciuCercetatorii de la Universitatea din Sydney au ajuns la concluzia ca persoanele cu varsta peste 50 de ani care iau suplimente de calciu au mai putine fracturi si o calitate a vietii mai buna comparativ cu cei care nu iau calciu.
Concluziile studiului realizat de cercetatorii australieni au fost ca administrarea suplimentelor de calciu si vitamina D reduce riscul de fractura la varstnici cu aproximativ 25% si scade pierderea de masa osoasa.
Eficacitatea suplimentelor de calciu si vitamina D in reducerea riscului de fractura la varstnici este comparabila cu eficacitatea unor medicamente precum aspirina si statinele, care sunt folosite pe scara larga pentru a reduce riscul evenimentelor cardiovasculare ca de exemplu: infarctul miocardic acut si accidental vascular cerebral.
Daca pierderea mineralelor osoase nu este oprita, in timp oasele devin poroase si predispuse la fracturi.
Autorii cercetarii au analizat 29 de studii din intreaga lume care au investigat eficienta suplimentelor de calciu si vitamina D la 63897 de persoane cu varsta peste 50 de ani.
Concluzia studiului a fost ca o doza zilnica de 1200 mg de calciu impreuna cu 800 UI de vitamina D asigura cel mai bun efect terapeutic.
Se recomanda ca administrarea acestor suplimente sa se inceapa in jurul varstei de 50 de ani pentru ca in acea perioada incepe sa se accelereze pierderea masei osoase.
Efectele pozitive ale administrarii acestor suplimente cresc cu inaintarea in varsta, in special la persoanele peste 70 de ani – grupa de varsta cu cel mai mare risc de fractura cu complicatii care reduc calitatea vietii sau pot cauza chiar decesul.
Suplimentele de calciu si vitamina D sunt relativ ieftine insa impactul asupra sanatatii si calitatii vietii este semnificative.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate