Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Momentul diagnosticarii diabetului influenteaza abilitatile cognitive de la batranete

Actualizat la data de: 05 Decembrie 2014
Momentul diagnosticarii diabetului influenteaza abilitatile cognitive de la batranete

Cercetatorii americani de la Scoala de Sanatate Publica din Baltimore au descoperit o legatura intre varsta la care se pune diagnosticul de diabet si problemele de memorie de la batranete.

Persoanele care sunt diagnosticate cu diabet sau prediabet la mijocul vietii prezinta un risc cu 19% mai mare de a suferi de probleme cognitive si de memorie in urmatorii 20 de ani de la depistarea bolii, anunta rezultatul studiului americanilor.

Declinul cogntiv este mai mare la persoanele care ignora simptomele si amana diagnosticul bolii pana spre varsta a doua, sustine Elizabeth Selvin, profesor coordonator in cadrul studiului.

Desi exista o legatura intre diabet si problemele cognitive de la batranete, savantii nu au putut stabili daca fluctuatiile si tulburarile glicemiei din sange sunt o cauza sau nu a problemelor de memorie de la varsta a treia. Acelasi lucru este valabil si in cazul predispozitiei pentru dementa pe care o au diabeticii, insa nu stiu exact cum contribuie boala cronica in acest scop.

Desi nu sunt siguri cum se influenteaza reciproc, savantii sustin ca legatura ar putea fi pusa pe seama faptului ca diabetul deterioreaza vasele de sange, efect care ar putea duce la aparitia declinului cognitiv.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate