Septoplastia - repararea deviatiei de sept
Generalitati
Sus
Septul nazal este reprezentat de structura cuprinsa intre narine, care separa fosele nazale. Sprijina nasul si directioneaza fluxul de aer. Septul nazal este constituit in portiunea superioara dintr-un os mic, situat mai posterior si dintr-un cartilaj situat anterior.
Deviatia de sept apare cand cartilajul sau osul nu are o pozitie dreapta. Un sept incovoiat poate determina aparitia dispneei (respiratie dificila). Aceasta afectiune poate duce la dezvoltarea sforaitului si a apneei de somn (oprirea respiratiei pentru o scurta perioada in timpul somnului).
Septul poate fi deviat din nastere (congenital) sau ca urmare a unei lezari, ca de exemplu ruperea nasului. Se poate, de asemenea, incurba dintr-o parte in alta ca urmare a inaintarii in varsta.
La majoritatea oamenilor, septul este deviat cateva grade. Septoplastia este necesara numai cand dispneea sau sforaitul nu se remediaza fara tratament chirurgical.
Cuprins articol
Tehnica chirurgicala
SusProcedura chirurgicala prin care se indreapta septul este denumita septoplastie, rezectie a submucoasei septului sau reconstructie septala. Tratamentul chirurgical poate fi realizat impreuna cu alte procedee, realizate pentru tratamentul sinuzitei cronice, inflamatiei, sangerarilor sau pentru corectarea apneei de somn.
Septoplastia mai poate fi realizata pentru a asigura accesul in fosele nazale, pentru a extirpa vegetatiile adenoide (polipii nazali).
Inaintea instituirii tratamentului chirurgical, medicul trebuie sa foloseasca un instrument mic, luminos (endoscop), pentru a verifica pasajul nazal din spatele deviatiei. In anumite cazuri, endoscopul poate fi folosit in timpul actului chirurgical.
Se realizeaza anestezie locala sau generala cu o durata de 60-90 minute, care este efectuata intr-un centru chirurgical obisnuit.
Un strat extern de tesut moale, numit mucoasa, captuseste septul si fosele nazale. Pentru a reface septul, chirurgul lucreaza prin narine, realizand o incizie pentru a separa mucoasa de cartilajul si osul situate dedesubt. Medicul excizeaza sau indreapta inclinatia cartilajului si apoi repune mucoasa peste cartilaj si os.
Tratament postoperator
SusDupa efectuarea curei chirurgicale, pot fi plasate in narine o atela nazala sau tampoane, pentru a opri sangerarile si pentru a pastra septul drept pana la vindecare.
Tampoanele vor fi pastrate pentru doua sau trei zile. Atela sau tampoanele prezinta un tub prin care se poate respira. De obicei se primesc instructiuni cum sa se ingrijeasca nasul pana la vindecare. De exemplu, se recomanda sa nu se sufle nasul si sa se stranute cu gura deschisa, pentru a evita schimbarile de presiune.
Evolutie
SusSeptoplastia este un procedeu chirurgical nazal obisnuit, iar majoritatea pacientilor se recupereaza bine.
Complicatii
SusToate procedeele chirurgicale implica un risc redus de infectie sau sangerare. Suplimentar, septoplastia induce un risc mic al perforatiei septului. Perforatia rareori necesita tratament.
Procedee chirurgicale aditionale sunt necesare daca perforatia cauzeaza disconfort sau dezvoltarea infectiei. Bacteriile, precum streptococii si stafilococii se intalnesc in mod normal la unii oameni. Pansarea nasului dupa tratamentul chirurgical la persoanele care au aceste bacterii mareste riscul dezvoltarii sindromului de soc toxic.
Se recomanda apelarea imediata la consultul de specialitate, daca apare oricare dintre urmatoarele simptome
- febra peste 38,3%C (101%F) sau mai mare;
- cefalee;
- varsaturi;
- diaree;
- eruptie cutanata asemanatoare arsurilor solare;
- frisoane;
- semne ale presiunii sanguine scazute, ca de exemplu ameteli sau lipotimii (senzatie de lesin).
Medici specialisti ORL
- Medic specialist Adina Zamfir - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Asist. univ dr. Bogdan Mocanu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Dr. Miorita Toader - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Andaluzia Oancea - Spitalul clinic COLTEA
- Mr. dr. Lucian David - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
Articole recomandate
-
Calusarea sau repararea osoasa: indicatii, riscuri, recuperare
-
Totul despre Colonoscopie
-
Calmeaza si repara pielea iritata cu produsele A-Derma
-
In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament
-
Frica ingrasa, lasitatea slabeste...
-
Cum ne vorbeste subconstientul?
-
Angioplastia in tratarea infarctului miocardic si a anginei pectorale instabile
-
Recuperarea dupa angioplastie
-
Mentinerea ficatului sanatos in lupta cu hepatita C
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Cand sa folosim lubrifianti? Ghid...
Situatiile in care folosim lubrifianti se schimba pe masura ce corpul nostru si viata intima se maturizeaza. Lubrifiantii nu sunt doar produse care “repara” ceva. Ei pot acompania organismul in procesul sau natural de lubrifiere, ajutandu-te sa te bucuri...citeste mai mult
-
Corectia nasului (rinoplastia)
Exista foarte multe motive pentru care este indicata o astfel de interventie chirurgicala: pentru imbunatatirea aspectului, corectarea unui defect de respiratie sau anomaliilor produse de trauma sau defectelor din nastere. Marimea globala a nasului, varful, septul si...citeste mai mult
-
Informatii utile despre biopsia...
Generalitati Biopsia polipilor nazali este o procedura diagnostica recomandata pacientilor cu o astfel de afectiune. Ea consta in recoltarea de tesut din polip cu scopul de a fi analizat microscopic si a se stabili natura acestuia. O astfel de procedura nu este...citeste mai mult