Coronavirus Update

Tulburarea obsesiv-compulsiva cauzata de o gena

Actualizat la data de: 18 Februarie 2010
Tulburarea obsesiv-compulsiva cauzata de o gena

Comform unui studiu realizat de cercetatorii de la "Duke University Medical Center", cobaii nascuti fara o anumita proteina cerebrala au prezentat semne de comportament obsesiv-complusliv si au raspuns la tratament cu medicamente anxiolitice. Cobaii carora le-a lipsit aceasta gena SAPAP3 - responsabila de producerea unei proteina care ajuta la nervii sa comunice - si-au zgariat fetele pana au inceput sa sagereze si au dezvoltat o aversiune pentru spatiile larg deschise. Cercetatorii sustin ca acest comportament al cobailor se aseamana foarte mult cu al oamenilor care sufera de tulburare obsesiv-compulsiva. Aceasta tulburare de anxietate este marcata de ganduri intruzive si comportamente compulsive repetitive (de exemplu spaltul pe maini frecvent) care impiedica desfasurarea activitatilor zilnice. Tulburarea obsesiv compulsiva afecteaza 2% din populatia globala.

Cercetatorii s-au concentrat pe functiile proteinei generata de gena SAPAP3 si au crescut cobai carora le lipsea gena. Initial, acesti cobai se prezentau normal, dar dupa 6 saptamani au prezentat rani deschise in zona fetei, iar inregistrarile video au surprins comportament compulsive. Cercetarile ulterioare au demonstrat ca acesti cobai erau excesiv de anxiosi. In mod normal, daca erau plasati intr-o cutie intunecata cu o iesire catre spatiu deschis si lumina, cobaii ar cauta acea iesire, dar cobaii carora le lipsea proteina au ramas in cutie. Cercetatorii interpreteaza aceasta actiune ca teama de spatii luminoase, ceea ce dovedeste un nivel ridicat al anxietatii. Dupa ce a fost reintrodusa gena, cobaii s-au comportat normal.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate