Clickmed
programare rapida la medic

Trebuie sa actionam acum!

Actualizat la data de: 28 Februarie 2014
Trebuie sa actionam acum!

Acesta este apelul transmis guvernului Romaniei, in cadrul Conferintei de presa din deschiderea celei de-a IV-a editii a Conferintei Nationale Alzheimer, care se desfasoara zilele acestea la Institutul National de Statistica din Bucuresti.

Societatea Romana Alzheimer, impreuna cu Alianta Nationala Alzheimer, au lansat astazi un plan national de dementa: Strategia si Planul National de actiuni pe perioada 2014 - 2020.

Propunerea proiectului se realizeaza in contextul in care Romania nu recunoaste dementa ca o problema majora pentru starea nationala de sanatate si pentru societate. Boala Alzheimer si celelalte forme de dementa sunt cel mai des diagnosticate in fazele tardive tocmai de aceea perioada de supravietuire din momentul punerii diagnosticului este de aproximativ 3 ani si jumatate, in comparatie cu evolutia obisnuita a bolii de 8-12 ani.

Situatia actuala a persoanelor cu dementa si a ingrijitorilor acestora este dramatica. Pentru a raspunde nevoilor acestora, strategia nationala de dementa propune, in principal: realizarea Registrului National de Dementa, realizarea Registrului de Cazuri Sociale / persoane fara familie, asistenta comunitara, cu personal calificat si intruit.

In lipsa unei decizii politice, care reprezinta etapa preliminara obligatorie in vederea elaborarii si adoptarii oricarei strategii, toate eforturile sunt zadarnice. Se va mentine ignoranta, stigma fata de boala, iar numarul persoanelor diagnosticate va ramane redus sau se va realiza tardiv - atunci cand foarte putine tratamente mai pot fi eficiente, astfel incat, pacientii nu vor beneficia nici in viitor de interventiile precoce care s-au dovedit cost eficiente:
- stabilirea diagnosticului in fazele de inceput ale dementei;
- initierea tratamentului antidemential si de prevenire a tulburarilor de comportament;
- educarea familiei, evaluarea resurselor familiei in vederea stabilirii modalitatilor de ingrijire pentru urmatoarele etape ale bolii.

De aceea, vom continua sa platim de fapt mult mai mult, din cauza spitalizarilor costisitoare provocate de complicatiile bolii din stadiile avansate (tulburari grave de comportament, agitatie, confuzie, fracturi de sold etc) sau repercusiunilor acestor complicatii (accidente - raniri, incendii, inundatii, pierderi materiale, imbolnavirea ingrijitorului principal sau a altor membri ai familiei, cel mai frecvent de depresie).


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate