Conferinta 'Transplantul hepatic in Romania', in cadrul Proiectului S.P.E.R.
Stire medicala

Vineri, 27 aprilie 2012, va avea loc Conferinta "Transplantul hepatic in Romania", prezidata de prof. dr. Irinel Popescu si organizata de Fundatia "Dan Setlacec" in cadrul Proiectului "Specializare pentru performanta, eficacitate si raspuns in domeniul transplantului de organe - S.P.E.R.", cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Gazduita de Institutul National de Statistica din Bucuresti, Conferinta "Transplantul hepatic in Romania" din cadrul Proiectului S.P.E.R. se deruleaza in asociere cu Al XIII-lea Simpozion al Sectiunii Romane IASGO, programat in aceeasi locatie incepand cu 25 aprilie 2012, oferind astfel comunitatii medicale posibilitatea de a fructifica mai multe ocazii de informare stiintifica.
Initiat la data de 1 Septembrie 2010, Proiectul S.P.E.R. este implementat de Fundatia "Dan Setlacec" din Bucuresti, impreuna cu partenerii sai:
- Fundatia pentru Transplant din Bucuresti,
- Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes" din Timisoara,
- Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Constanta,
- Institutul de Virusologie "Stefan S. Nicolau" din Bucuresti,
- Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj
- Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova.
Scopul Proiectului S.P.E.R. este acela de a realiza un sistem de formare profesionala specializata pentru cresterea nivelului de competenta si imbunatatirea adaptabilitatii personalului medical din domeniul transplantologiei, ajutand la modernizarea procesului actual de instruire, prin abordare interdisciplinara si tehnici de instruire combinate: e-learning si formare fata in fata.
Dupa primele 20 de luni de implementare parcurse cu succes, cateva sute de medici si asistenti medicali din unitati sanitare autorizate pentru realizarea transplanturilor, localizate in regiunile: Bucuresti-Ilfov, Vest, Sud Est, Nord Vest, Sud Vest, au parcurs deja o mare parte din cursurile incluse in proiect.
Raspunzand nevoilor proiectului, programul dens al Conferintei "Transplantul hepatic in Romania" va cuprinde studii de caz din practica medicala romaneasca si internationala, rezultate ale unor valoroase proiecte de cercetare, prezentarea unor inovatii in tehnicile chirurgicale atat in sfera chirurgiei hepatice in general, a transplantului de ficat si, in special, a carcinomului hepatocelular, cat si in privinta tumorilor neuroendocrine.
Alaturi de valoroase lucrari si dezbateri ale specialistilor romani din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta, Sibiu, un punct de interes al zilei va fi si schimbul de experienta intre echipa Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic “Dan Setlacec" de la Institutul Clinic Fundeni, condusa de prof.dr. Irinel Popescu, cu peste 340 de transplanturi in palmares si, respectiv, echipa Centrului de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica din cadrul Spitalului Niguardia Ca’Granda din Milano, reprezentata la Bucuresti de prof. Domenico Forti, prof. Luciano De Carlis si prof. Antonio Rampoldi.
Deschizatori de noi orizonturi in chirurgia de transplant, profesorii D.Forti si L.De Carlis sunt autorii primului transplant de ficat de la donator viu la adult din Italia, iar prof.dr. Irinel Popescu este autorul primului transplant hepatic reusit din Romania.
Prin tematica abordata, Conferinta "Transplantul hepatic in Romania" reprezinta o reala oportunitate profesionala dedicata medicilor rezidenti, medicilor specialisti in chirurgie generala, anesteziologie, nefrologie, gastroenterologie, medicina de laborator, anatomie patologica, imunologie de transplant, medicilor coordonatori de transplant, precum si asistentilor medicali, aceste categorii regasindu-se in grupul-tinta al Proiectului S.P.E.R.
Articole recomandate
-
Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie
-
Conferinta Nationala a Pacientilor - Perspective asupra sistemului de sanata ...
-
Nevroza conjugala
-
Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant
-
Frica ingrasa, lasitatea slabeste...
-
13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei
-
Informatii esentiale despre transplantul de organe
-
Hepatitele virale - aparente inselatoare
-
Raspunsuri la intrebari frecvente despre bolile hepatice
Citeste pe aceeasi tema
-
Forumul National al Asociatiilor de Pacienti din Romania - Concluzii
-
Comunitatile incluse in programul Fiecare Copil in Gradinita, demareaza proiecte pentru imbunatatirea starii de sanatate a copiilor
-
Atitudinile in cadrul familiei si la serviciu
-
112 – Sansa fiecarei vieti in pericol
-
6 greseli care pot afecta starea de sanatate
Articole recomandate
-
Deficienta enzimatica - cauze, simptome si surse naturale de enzime
-
Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I
-
Ai imunitate, reusesti in toate! - Ghidul obiceiurilor sanatoase pentru imunitate
Citeste si
Arhiva-
Afectiunile hepatice
Definitie Afectiunile hepatice includ o larga varietate de boli ale ficatului. Ficatul este situat imediat sub cutia toracica in partea dreapta a abdomenului. Fara ficat nu am putea digera mancarea, absorbi substantele nutritive si nu am putea detoxifica organismul:...citeste mai mult