Clickmed
programare rapida la medic

Tine colesterolul sub control!

Actualizat la data de: 12 Iulie 2021
Tine colesterolul sub control!

Colesterolul este o substanta cu aspect cerat, asemanatoare grasimilor, produsa de ficat. Colesterolul apartine familiei lipidelor si este vital pentru formarea membranelor celulare, a anumitor hormoni si a vitaminei D. Colesterolul nu se dizolva in apa astfel ca pentru a asigura circulatia sa in organism, ficatul produce lipoproteine: LDL (lipoproteine cu densitate scazuta) si HDL (lipoproteinele cu densitate mare).

Colesterolul se transporta prin sange, iar pe masura ce creste cantitatea de colesterol din sange, creste si riscul pentru declansarea unor afectiuni. Colesterolul ridicat contribuie la un risc mai mare de boli cardiovasculare, cum ar fi bolile cardiace si accidentul vascular cerebral. De aceea, este important sa testam zcolesterolul, pentru a putea cunoaste nivelul acestuia.

De ce avem colesterolul marit?

O dieta cu alimente bogate in colesterol si grasimi saturate poate creste riscul pentru marirea colesterolului. De asemenea, obiceiurile nesanatoase precum sedentarismul, fumatul pot avea un impact in cresterea colesterolului. In plus, sunt anumite afectiuni precum diabetul, hipotiroidismul sau obezitatea, care pot constitui factori de risc pentru un cholesterol marit.

Cum sa scadem colesterolul in mod natural

1. Alimente care scad colesterolul

Sunt anumite alimente care incorporate in cantitati echilibrate in dieta de zi cu zi, pot scadea nivelul colesterolului si al trigliceridelor.

Uleiul de masline- datorita continutului de grasimi nesaturate sanatoase pentru inima, s-a demonstrat ca uleiul de masline extravirgin scade nivelurile de colesterol LDL.

Legumele- sunt alimente bogate in nutrienti, adica au un continut semnificativ de vitamine, minerale si fibre pentru sanatatea inimii, si un coninut scazut de calorii. Conform studiilor, o dieta bogata in legume a fost asociata unui nivel mai scazut al colesterolului LDL atat la barbati, cat si la femei.

Nuci- sunt bogate in fibre si grasimi sanatoase, astfel ca pot fi o gustare excelent de sanatoasa pentru scaderea colesterolului. Potrivit studiilor, acestea nu scad doar colesterolul rau LDL, ci si trigliceridele.

Semintele- in special semintele de in, reduc atat nivelul colesterolului total, cat si cel al LDL.

Somonul- Pestii grasi precum somonul sunt bogati in acizi grasi benefici omega-3, care pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol i la imbunatatirea sanatatii inimii.

2. Alimente de evitat

Zaharul si carbohidratii rafinati- Zaharul si carbohidratii rafinai din alimentele ultraprocesate pot crea un dezechilibru al colesterolului, prin scaderea nivelului de cholesterol bun.

Alcoolul- desi un pahar de vin rou pe zi poate fi benefic pentru sanatatea inimii, consumul intens de alcool poate avea efecte daunatoare asupra nivelului de colesterol.

Cofeina- excesul de bauturi cu cofeina, poate creste nivelul de colesterol la unele persoane. Limitati cafeaua si ceaiul la 1-2 cani pe zi, pentru a mentine colesterolul sub control.

Grasimile trans- regasite frecvent in alimentele procesate si in semipreparate, grasimile trans pot creste nivelul colesterolului LDL, scad colesterolul HDL si pot creste riscul bolilor coronariene.

3. Practica sport. Gimnastica aerobica sau antrenamentele cardio, sunt exercitii care pot contribui la imbunatatirea sanatatii inimii si plamanii. Pe langa aceste beneficii, studiile arata ca exercitiile cardio pot ajuta si la scaderea nivelului de colesterol.

4. Remedii naturale.

Extractul de Brusture (Arctium lappa)- curata impuritatile din sange, reduce valorile de colesterol LDL si menine in parametrii normali valorile de HDL, prevenind astfel formarea placilor de arterom in artere.

Spirulina (Spirulina platensis)- reduce valorile de colesterol total si colesterol LDL si previne oxidarea colesterolului LDL, care poate duce la dezvoltarea bolilor cardiovasculare

Extractul de Anghinare (Cynara scolymus)- are efect antioxidant, prevenind acumularea de colesterol in artere si stimuleaza procesul natural al organismului de a metaboliza colesterolul, ajutand astfel la scaderea valorilor de colesterol total.

Extract de Gugulipid (Commiphora mukul)- contine Guggulsteroni, compusi activi care reduc valorile de colesterol LDL si cresc valorile de colesterol HDL

Extract de Amla (Emblica officinalis)- reduce activitatea enzimelor care determina formarea de cholesterol, scade valorile de colesterol total, colesterol LDL i de triglyceride si creste valorile de colesterol „bun” HDL.

Extract de Cicoare (Cichorium intybus)- reduce valorile unor lipoproteine care pot determina valori ridicate de LDL si creste valorile de cholesterol HDL

Extract de Ganoderma (Ganoderma lucidum)- reduce valorile trigliceridelor si stopeaza absorbtia colesterolului din alimentatie.

Extract de Giloy (Tinospora cordifolia)- asigura metabolismul lipidelor, scade riscul de infarct miocardic.

Extract din rizomi de Turmeric (Curcuma longa)- reduce valorile de colesterol LDL si previne formarea aterosclerozei.

COLESTERIX

Colesterix contine o formult concentratt cu 14 extracte premium dedicate pentru reducerea valorilor de colesterol.
Colesterix contine un total de 530 mg/capsula cu principii active esentiale pentru sanatatea sistemului cardiovascular.

Beneficii Colesterix:
Reduce valorile de colesterol
Asigura coagularea normala a sangelui
Echilibreaza valorile glicemiei
Asigura o greutate corporala normala si procesul de detoxifiere
Asigura valorile normale de lipide serice
Sustine metabolismul lipidelor la nivelul ficatului
Asigura digestia grasimilor si stimuleaz secretia sucurilor digestive
Asigura sanatatea sistemului vascular si a inimii
Efect antioxidant puternic

rel="sponsored"

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter