Clickmed
programare rapida la medic

10 cauze surprinzatoare ale durerilor de cap

Actualizat la data de: 02 August 2016
10 cauze surprinzatoare ale durerilor de cap

Migrenele sunt cauzate de schimbari chimice la nivelul creierului, care determina contractia si relaxarea vaselor de sange.

Ca urmare, poti experimenta dureri de cap, stari de greata, precum si o sensibilitate crescuta la lumina si la zgomot.

O migrena poate dura de la cateva ore la cateva zile.

Cauza exacta a acestor dureri de cap nu este pe deplin cunoscuta, insa cercetatorii au descoperit existenta mai multor factori care pot declansa un atac migrenos.

1. Nerespectarea orarului de somn

Cand nu ai o rutina de somn si adormi in fiecare seara la alta ora, poti experimenta fenomenul de jet lag temporar sau sindromul de fus orar. Jet lag-ul este asociat intotdeauna cu tulburari ale somnului.

Alte simptome includ oboseala, probleme digestive, greata, dureri musculare, lipsa poftei de mancare, dureri de cap, probleme de memorie, concentrare slaba si iritabilitate.

2. Relaxarea dupa o perioada de stres intens

In perioade de efort fizic si mental intens, glandele suprarenale secreta un hormon numit cortizol sau „hormonul de stres”. Nivelul acestei substante fluctueaza in functie de starea ta emotionala si de efortul depus.

Odata scapat de stres, intregul tau organism simte nevoia sa se destinda. Nivelul de cortizol din sange scade brusc in perioada de relaxare, lucru ce poate duce la aparitia durerilor de cap.

Iata si explicatia pentru “migrenele de weekend” sau durerile de cap care te supara in perioada vacantei.

3. Vremea ploioasa

Cand ploua, presiunea atmosferica se modifica si poti experimenta dureri de cap intense.

Si furtunile cu tunete si fulgere dau migrene, cel mai probabil din cauza atmosferei puternic incarcate electric.

4. Fluctuatiile nivelului de estrogen la femei

Tulburarile hormonale sunt un indicator al tulburarilor de dispozitie in general. Femeile sunt mult mai predispuse la migrene, deoarece nivelul de estrogen din sange fluctueaza lunar, pe durata ciclului menstrual.

Si hormonii secretati in timpul sarcinii sau dupa nastere pot cauza dureri de cap puternice.

5. Alimentele care contin tiramina

Branza contine o substanta numita tiramina, care rezulta in urma degradarii proteinelor, prin procesul de maturare a produsului.

Tiramina este in esenta un aminoacid, intalnit totodata in vinul rosu, fasole, carnati, ardei iuti, stafide, avocado, pastai verzi, iaurt sau hering murat. Ea contribuie la mentinerea nivelului de insulina din corp in limite normale.

In cantitati mari, tiramina poate produce dureri de cap, hipertensiune arteriala si accelerarea batailor inimii.

6. Mirosurile tari

Nu se stie exact de ce mirosurile puternice cauzeaza migrene. Cea mai probabila explicatie este aceea ca ele stimuleaza sistemul nervos.

Parfumurile tari, mirosul de vopsea, polenul si mireasma anumitor flori precum crinul sunt doar cateva exemple de mirosuri pregnante care induc migrene.

7. Excesul de cofeina

Cofeina este un stimulant puternic al tensiunii arteriale, deoarece provoaca dilatarea vaselor de sange. Odata ce cofeina a iesit din corp, vasele de sange se contracta, cauzand dureri de cap.

8. Consumul abuziv de alcool

Daca ai experimentat mahmureala sau trezirea din betie, stii ca aceasta se manifesta prin dureri de cap puternice. La fel ca si cofeina, alcoolul produce modificari la nivelul vaselor de sange.

Durerile de cap survin numai in momentul in care alcoolul paraseste corpul si nu in timpul consumului propriu-zis.

Greseala pe care o fac foarte multi este sa creada ca alcoolul combate durerile de cap. Dimpotriva, durerile de cap pot fi cauze de cosnumul cronic de alcool, singurul remediu pe termen lung fiind renuntarea la alcool sau limitarea consumului.

9. Activitatea sexuala

In popor se crede ca sexul ajuta la combaterea durerilor de cap. Studii recente au demonstrat exact contrariul. In timpul actului sexual se elibereaza o multime de hormoni care pot cauza dureri de cap.

In plus, efortul fizic produce inflamarea vaselor de sange din cap, gat si scalp, urmata de intensificarea tensiunii.

10. Saritul peste mese

Cand nu mananci la timp, nivelul de zahar din sange scade si te ia durerea de cap. Incearca sa mananci la ore fixe pentru a nu experimenta migrene.


Medici specialisti Neurologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate