Coronavirus Update

Boala cardiovasculara este principala cauza de deces si dizabilitate la nivel mondial

Actualizat la data de: 27 Octombrie 2010
Boala cardiovasculara este principala cauza de deces si dizabilitate la nivel mondial

Boala cardiovasculara este principala cauza de deces si dizabilitate la nivel mondial, fiind responsabila de 17 milioane de decese in fiecare an. Specialistii estimeaza ca in zece ani numarul deceselor va ajunge la 25 de milioane pe an. Potrivit studiului EuroAspire III, 2, 50% din totalul deceselor din Europa sunt provocate de bolile cardiovasculare. Dintre tarile europene, cele mai afectate de bolile cardiovasculare, in termeni de mortalitate si incidenta, sunt cele centrale si estice.

Romania se afla in primele 4 locuri in lume in ceea ce priveste mortalitatea de cauza cardiovasculara. Riscul de aparitie a bolii cardiovasculare la populatia adulta din Romania in urmatorii 10 ani este de 3,5%. In acest context, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), in parteneriat cu Zentiva, parte a Grupului sanofi-aventis, demareaza un program de educatie medicala adresat pacientilor din aproximativ 30 de orase ale tarii. Primul modul al programului cu tema "Ne preocupa sanatatea noastra? Putem preveni afectiunile cardiovasculare?" desfasurat in perioada 26 octombrie 2010 - martie 2011, va implica peste 60 de medici formatori cu vasta experienta in practicarea medicinei de familie si peste 10.000 de pacienti, care vor participa la prezentari si discutii despre factorii de risc cardiovascular, despre importanta preventiei si solutii de tratament.

"Din pacate, majoritatea pacientilor au dificultati in respectarea recomandarilor si in asumarea unui stil de viata sanatos: alimentatie corecta, mentinerea unei greutati corporale in limite normale, renuntarea la fumat, efectuarea de exercitii fizice in mod regulat, si, ceea ce este foarte ingrijorator, au o aderenta scazuta la tratament. Nerespectarea acestor recomandari creste riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. Spre exemplu, fumatorii au risc dublu de a face infarct miocardic, obezitatea este cauza majora a diabetului zaharat de tip 2, sedentarismul dubleaza riscul afectiunilor coronariene", a declarat Dr. Rodica Tanasescu, Presedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei.

"Prin intermediul acestui program de educatie medicala pentru pacient dorim sa incurajam comunicarea medic - pacient, urmarind trei elemente cheie: informare, educare si motivare. Ma refer aici la informarea si educarea pacientilor astfel incat sa inteleaga ce inseamna un stil de viata sanatos si la motivarea acestora in vederea adoptarii unui regim de viata echilibrat, efectuarii unor controale medicale regulate, respectarii tratamentului recomandat si constientizarii riscurilor la care se expun in caz contrar."

Primul modul al programului va avea drept subiect "Boala arteriala periferica". Pe langa prezentarile medicilor, pacientii vor beneficia de brosuri informative si determinari gratuite ale indicelui glezna-brat utilizate pentru depistarea bolii arteriale periferice. in functie de rezultatele testelor, pacientii vor fi indrumati catre medici specialisti, fiind monitorizati indeaproape de medicii lor de familie.

"Aceste intalniri vor fi realizate cu ajutorul unor medici formatori cu o bogata experienta in practica medicinei de familie. Informatiile vor fi furnizate pacientilor intr-o forma prietenoasa si pe intelesul lor. Abordam fiecare factor de risc cardiovascular in parte, explicand ce rol joaca in cresterea riscului de evenimente cardiovasculare, cum poate fi controlat si modificat. Ne dorim ca pacientii nostri sa inteleaga ca este mult mai usor si eficient sa prevenim, decat sa tratam. De asemenea, ne propunem ca prin aceste intalniri sa consolidam relatia medic-pacient, in vederea obtinerii unei cooperari informate a pacientului si a cresterii compliantei la tratament", a completat Dr. Rodica Tanasescu.

"Educatia medicala insuficienta, alaturi de omniprezenta factorilor de risc cardiovascular si de nerespectarea recomandarilor medicale privind stilul de viata si tratamentul sunt principalii factori care au transformat boala cardiovasculara in inamicul public numarul unu. De aceea ne bucuram ca in parteneriat cu SNMF demaram acest program de educatie medicala pentru pacienti. Sprijinind asistenta medicala primara si educarea sustinuta a pacientilor, vom incerca sa contribuim activ la reducerea frecventei bolilor cardiovasculare si a complicatiilor acestora in Romania", a declarat Simona Cocos, General Manager Zentiva, parte a Grupului sanofi-aventis.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate