Coronavirus Update

Tratament pentru cancerul de san

Publicat la data de: 05 Ianuarie 2007
Controversatul medicament herceptin, a carui substanta de baza este trastuzumab, s-a dovedit a fi o metoda care a dat rezultate bune in cazurile incipiente de cancer la san.
Medicamentul a fost aprobat in august anul trecut, dupa o campanie de durata, de catre Institutul National de Sanatate si Excelenta Clinica din Marea Britanie.
Un studiu publicat in jurnalul medical Lancet si realizat de catre Spitalul Royal Marsden din Londra argumenteaza utilizarea acestui medicament. Studiul arata ca trastuzumab reduce rata mortalitatii in randul femeilor care au cancer la san de tip HER2. In proportie de 25% cancerele la san sunt provocate de acest tip de hormon.
Echipa de cercetatori de la Marsden a tratat cu Herceptin 1.703 femei care aveau cancer la san, timp de un an dupa ce au fost operate si au facut chimioterapie. Alte 1.698 de femei nu au primit acest medicament.
Nouazeci de femei din al doilea grup au murit, iar din primul grup, din randul femeilor carora le-a fost administrat Herceptin, au fost 59 de cazuri de deces.
Asadar, Herceptinul a redus riscul de deces cu 1.8 % dupa 2 ani, salvand, de fapt, inca o viata la 55 de paciente tratate.
Medicamentul are si efecte secundare, provocand probleme la inima, insa este un pas inainte in tratarea acestei boli cumplite, cancerul.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate