Coronavirus Update

S-a inventat un test de saliva pentru diagnosticarea mai multor boli grave

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2014
S-a inventat un test de saliva pentru diagnosticarea mai multor boli grave

Cercetatorii americani au pus la punct un test de saliva complex cu ajutorul caruia se pot diagnostica unele dintre cele mai grave tipuri de cancer (pancreatic, oral), dar si dementa, Alzheimerul, diabetul de tip 2 si altele.

Testul de sange conceput de americani este capabil sa detecteze boli grave in stadiu incipient, pe baza identificarii unor molecule care apar in saliva atunci cand maladiile sunt prezente in organism.

Este vorba de anumite fragmente ARN existente in celule si in saliva care ofera indicii despre starea de sanatate si prezenta bolilor in corp.

Este o descoperire impresionanta si revolutionara, in conditiile in care cercetatorii evitau saliva ca mediu cu potential pentru dezvoltarea testelor de diagnosticare a bolilor, intrucat era considerata un mediu ostil. Se pare ca enzimele prezente in saliva afectau structura ARN-ului, invalidand astfel rezultatele.

Descoperirea americanilor a fost validata abia dupa analizarea a 165 de milioane de secvente genetice. Cercetatorii sustin ca dispozitivele pentru autodiagnosticare, pe baza testarii salivei, vor fi lansate curand pe piata.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate