Clickmed
programare rapida la medic

Ce trebuie sa stii despre cancerul de prostata: cauze, simptome, variante de tratament

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2023

Ce este cancerul de prostata?

Sus
Ce trebuie sa stii despre cancerul de prostata: cauze, simptome, variante de tratament

Cancerul de prostata se dezvolta la nivelul glandei prostatice, parte a sistemului reproducator la barbati. Este vorba de cea mai grava boala care afecteaza prostata, evolueaza greu si, in cele mai multe cazuri, fara metastaze. Sunt si situatii in care cancerul de prostata se dezvolta rapid si se raspandeste in alte regiuni ale corpului.

Variantele de tratament existente includ radiatii, terapii variate, interventii chirurgicale, schemele personalizate sunt aplicate in functie de manifestari.

Explicam aici care sunt cauzele, simptomele variantele de tratament pentru ca tu sa stii totul despre cancerul de prostata.

Cuprins articol

 1. Ce este cancerul de prostata?
 2. Cauzele aparitiei cancerului de prostata
 3. Simptomele cancerului de prostata
 4. Variantele de tratament pentru cancerul de prostata
 5. Supraveghere medicala
 6. Interventie chirurgicala
 7. Terapii sistemice
 8. Terapia hormonala
 9. Chimioterapia
 10. Imunoterapia
 11. Terapia tintita
 12. Terapia focala
 13. Citeste pe aceeasi tema

Ce este cancerul de prostata?

Sus

Prostata este o glanda mica, ca o nuca, aflata la baza vezicii urinare la barbati, in fata rectului, cu rol important in organism. Aceasta produce o parte din substanta care se afla in compozitia lichidului seminal. Prostata are rol si in mentinerea unei bune functii urinare, deoarece inconjoara uretra si ajuta la controlul fluxului urinar.

Cand vorbim de cancer de prostata aducem in discutie o boala grava care se manifesta in glanda prostatica, prin cresterea necontrolata si diviziunea repetata a celulelor care au suferit mutatii. (1)

Cauzele aparitiei cancerului de prostata

Sus

Nu se stie cauza aparitiei si dezvoltarii celulelor din prostata in celule canceroase, insa, atunci cand acestea sufera mutatii se divid mult mai repede decat ar trebui. Acest lucru conduce in final la decesul celulelor normale si la dezvoltarea rapida a celulelor de tip canceros, ce vor determina un nodul sau o tumoare. O parte a celulelor ce alcatuiesc aceasta structura se desprind si ajung in alte regiuni ale corpului. Intreg procesul este destul de lent si sunt sanse mari ca aceasta forma de cancer sa fie diagnosticata in faza asimptomatica, la un control de rutina. (1)

Factorii de risc in cancerul de prostata sunt:

 • varsta - riscul de a dezvolta acest tip de cancer creste odata cu inaintarea in varsta, fiind cel mai adesea diagnosticat dupa 50 de ani. Barbatii care au rude de gradul intai cu cancer de prostata au un risc mai mare de a prezenta la randul lor boala, ceea ce sugereaza si prezenta unui factor de risc genetic;
 • rasa si etnia - barbatii africani sunt mai predispusi la aceasta boala, dar si la metastaze.

Exista si alti factori cu potential de risc pentru aparitia cancerului de prostata, precum:

 • viciile - fumatul;
 • prostatita - inflamatia prostatei;
 • obezitatea morbida;
 • infectiile cu transmitere sexuala. (1), (2)

Simptomele cancerului de prostata

Sus

Simptomele de cancer de prostata pot varia de la o persoana la alta si pot fi atribuite altor afectiuni, de aceea este important sa consulti un medic pentru evaluare si diagnostic corect. La MedLife ai mereu un medic bun care poate identifica de timpuriu boala, asimptomatica la inceput. Este recomandat sa faci teste de screening si controale regulate pentru a depista cancerul de prostata in stadiile incipiente, cand tratamentul poate fi mai eficient si prognosticul mai bun.

Simptomele comune ale cancerului de prostata includ:

 • dificultati la urinare si urinare frecventa noaptea;
 • durere sau arsura la urinare - disurie;
 • prezenta sangelui in urina sau in sperma - hematospermie;
 • durere in zona pelviana, coapse sau in zona lombara;
 • disfunctie erectila;
 • pierderea controlului defecatiei - incontinenta fecala;
 • pierderea controlului vezicii urinare - incontinenta urinara. (1), (2)

Variantele de tratament pentru cancerul de prostata

Sus

Tratamentul in cancerul de prostata cuprinde mai multe optiuni, medicul specialist va lua in considerare fiecare caz in parte si va recomanda cea mai buna schema de tratament pentru fiecare pacient. Ceea ce trebuie sa se inteleaga de la inceput este ca pentru a trata eficient si corect aceasta boala persoana afectata va interactiona cu specialisti de la departamente diferite, precum urologie, oncologie si radioterapie.

Supraveghere medicala

Sus

In tratarea cancerului de prostata supravegherea medicala este esentiala si poate viza, in unele situatii, doar examinari, scanari, monitorizari si biopsii realizate periodic.

Interventie chirurgicala

Sus

Medicul va decide tipul de interventie chirurgicala in functie de stadiul cancerului de prostata, de starea de sanatate a pacientului si de manifestarile caracteristice.

Specialistul are la dispozitie mai multe variante:

 • prostatectomie radicala deschisa;
 • prostatectomia radicala chirurgie robotica - prin conectarea la un sistem robot;
 • terapia cu radiatii;
 • brahiterapia - radioterapie interna;
 • radioterapia cu fascicul extern.

Terapii sistemice

Sus

Recomandarea pentru aceasta varianta de tratament se face, de regula, atunci cand cancerul s-a raspandit in afara prostatei.

Terapia hormonala

Sus

Medicamentele administrate combat rolul testosteronului in cresterea celulelor canceroase.

Chimioterapia

Sus

Tratamentul cu medicamente special concepute are ca rezultat distrugerea celulelor canceroase.

Imunoterapia

Sus

Se refera la stimularea unor parti din sistemul imunitar pentru ca la acest nivel sa aiba loc identificarea si distrugerea celulelor canceroase. Varianta se recomanda in cancerul recurent.

Terapia tintita

Sus

Un astfel de tratament are in atentie mutatiile care conduc la dezvoltarea unor celule canceroase din cele sanatoase. Acest tip de tratament impiedica celulele sa creasca si sa se inmulteasca necontrolat.

Terapia focala

Sus

Un cancer prostatic cu risc mic, prezent doar in prostata are toate sansele sa fie tinut sub control eficient cu terapie focala, desi o parte a tratamentele - ultrasunete focalizate de inalta intensitate, crioterapie cu gaze reci, ablatie cu laser cu caldura directionata, terapie fotodinamica - inca sunt considerate experimentale. (1), (2), (3)

Acest articol despre cancerul de prostata este general, datele prezentate aici sunt strict informative. Controlul periodic preventiv este deosebit de important. Tratamentul pentru cancerul de prostata, aplicat inca de la debut, creste sansele de vindecare. Contulta medicul specialist periodic si respecta indicatiile acestuia!


Surse de informare:
1. Prostate Cancer - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8634-prostate-cancer
2. Prostate cancer - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostate-cancer/symptoms-causes/syc-20353087
3. Treating Prostate Cancer - https://www.cancer.org/cancer/types/prostate-cancer/treating.html


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter