Coronavirus Update

Barbatii vor putea afla daca sunt predispusi la cancer de prostata, pe baza unui test genetic

Publicat la data de: 25 Februarie 2014
Barbatii vor putea afla daca sunt predispusi la cancer de prostata, pe baza unui test genetic

Barbatii vor putea afla daca prezinta riscul sa sufere de cancer de prostata, inainte de a face boala, datorita unui test revolutionar bazat pe profiluri genetice, anunta expertii de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra.

Oamenii de stiinta britanici au descoperit, in urma unui studiu, ca exista 14 mutatii genetice care pot creste riscul de cancer de prostata agresiv si lucreaza la elaborarea unui test care sa confirme prezenta acestor mutatii in organism.

Barbatii vor putea fi supusi unor teste genetice asemanatoare celor la care sunt supuse femeile pentru depistarea mutatiilor BRCA1 si BRCA2, responsabile pentru declansarea cancerului de san.

Britanicii au recoltat probe de sange de la 191 de barbati diagnosticati cu cancer de prostata si de la cel putin trei rude ale fiecaruia, care suferisera de aceasta boala. Probele au fost analizate in laborator, in vederea depistarii mutatiilor genetice considerate riscante, iar cercetatorii au descoperit ca 7% dintre barbatii testati prezentau respectivele anomalii.

Cercetatorii considera ca testarea profilurilor genetice pentru depistarea riscului de cancer de prostata ar ajuta barbatii sa acorde mai multa atentie testelor si sa ia masuri terapeutice la timp, inainte ca boala sa se agraveze.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate