Cand se realizeaza transplantul pulmonar?
Ce este transplantul pulmonar
SusTransplantul pulmonar este o procedura chirurgicala complexa, ce are ca scop inlocuirea unui plaman bolnav, insuficient, cu un plaman sanatos, provenit de la un donator de organe. Transplantul pulmonar este un tratament de ultima intentie, atunci cand orice alt tratament medicamentos si oxigenoterapia nu mai functioneaza. Desi este o procedura ce implica numeroase complicatii, aceasta poate salva vieti si imbunatati considerabil calitatea vietii.
In functie de afectiunea pacientului, transplantul pulmonar se poate face asupra unuia sau ambilor plamani. In unele situatii, transplantul trebuie sa implice si inima, fiind astfel transplantate 3 organe.
Cuprins articol
Cand se realizeaza transplantul pulmonar?
SusMulte afectiuni pulmonare cronice evolueaza sever, pana cand oxigenul furnizat de plamani nu mai este suficient pentru a sustine intregul organism. Cele mai comune dintre aceste afectiuni includ:
- BPOC (Boala Pulmonara Cronica Obstructiva)
- Fibroza pulmonara
- Hipertensiunea pulmonara
- Fibroza chistica
Atunci cand medicamentele si sistemele de oxigenoterapie nu mai functioneaza, transplantul pulmonar poate fi urmatoarea recomandare.
Conditii de eligibilitate pentru transplant
SusCu siguranta transplantul pulmonar nu este o solutie pentru toata lumea. In plus fata de factori precum disponibilitatea donatorilor, resursele medicale si financiare de care este nevoie, exista si factori ce tin de pacient, ce influenteaza procedura.
Transplantul pulmonar nu este o solutie pentru pacientii care:
- Au o infectie activa
- Au istoric de cancer
- Au insuficienta renala, hepatica sau cardiaca
- Nu sunt complianti la modificarile de stil de viata ce trebuie facute imediat dupa operatie
- Nu au un sistem de sustinere din partea familiei si/sau prietenilor
Riscuri si complicatii
SusAceasta este partea pe care absolut toti candidatii la transplant trebuie sa o cunoasca de la inceput. Complicatiile asociate pot fi serioase si uneori fatale. Riscurile se impart in riscuri de rejet si riscuri de infectie.
Riscuri de rejet
Sistemul imun, desi ne apara impotriva substantelor straine nocive, atunci cand vine vorba de transplant, poate fi un pericol. Chiar si in cele mai compatibile cazuri, sistemul imun al pacientului poate respinge organul donatorului, ceea ce poarta numele de reactie de rejet. Riscul de rejet este foarte mare imediat dupa operatie si scade pe masura ce trece timpul. Din acest motiv, tratamentul dupa operatie va contine medicamente imunosupresoare, in incercarea de a evita rejetul.
Riscuri de infectie
Un dezavantaj major al medicamentelor imunosupresoare este slabirea apararii imune, ceea ce va face pacientul mult mai susceptibil la infectii.
Riscul de infectie poate fi diminuat, daca respectati constant recomandari precum:
- Spalarea frecventa a mainilor
- Igiena orala eficienta
- Protejarea pielii de zgarieturi, grataj, leziuni
- Evitarea spatiilor aglomerate si a persoanelor bolnave
- Administrarea vaccinurilor recomandate
In timpul procedurii
Intreaga procedura de transplant pulmonar va fi efectuata sub anestezie generala, deci pacientul nu va fi constient in timpul procedurii. Echipa de chirurgi vor inciza toracele in partea stanga sau dreapta, in functie de plamanul bolnav, si vor exciza intreg plamanul. Dupa care, vasele de sange, nervii si structurile adiacente vor fi conectate la plamanul donatorului. Intreaga operatie este extrem de laborioasa, de lunga durata, si necesita o echipa multidisciplinara, specializata in transplant.
Dupa procedura
SusImediat dupa operatie, veti petrece cateva zile in unitatea de terapie intensiva a spitalului. Veti respira cu ajutorul unui ventilator si veti fi drenat in continuu, prin cateva tuburi inserate la nivelul toracelui. De asemenea, va vor fi administrare medicamente antialgice puternice, precum si imunosupresoarele. Pe masura ce organismul isi revine, ventilatia artificiala nu va mai fi necesara, si veti fi mutat de la terapie intensiva, pe sectie.
Recuperarea implica, de obicei, inca o saptamana, pana la 3 saptamani, de spitalizare. Acest timp poate varia, desigur, in functie de cum se comporta fiecare organism.
Dupa externare, fiecare pacient va fi atent monitorizat de catre echipa de transplant, pentru urmatoarele 3 luni. In acest timp, veti face multe vizite la spital, pentru analize de laborator, radiografii pulmonare, teste de functionalitate pulmonara, biopsii pulmonare si alte examinari de specialitate. De asemenea, tratamentul cu medicamente imunosupresoare trebuie atent urmarit, pentru identificarea unor efecte adverse si complicatii. Medicii vor incerca sa previna si infectiile post-operatorii, deseori prin prescriere de antibiotice.
Veti fi mereu investigat pentru semne si simptome specifice precum dispnee, febra, tuse, inflamatie la nivelul toracelui. Este important sa comunicati medicilor daca observati orice semn ingrijorator, fiindca ar putea indica reactia de rejet.
Un alt aspect complicat, dar extrem de important, il constituie administrarea cronica de medicamente si schimbarea stilului de viata. Astfel, odata ce transplantul pulmonar este considerat reusit, totul depinde in continuare de pacient. Acesta trebuie sa faca ajustari pe termen lung, precum:
- Administrarea de imunosupresoare. Aceste medicamente vor fi administrate pentru tot restul vietii, intrucat reactia de rejet poate aparea si la zeci de ani dupa transplant.
- Respectarea tratamentului si a consulturilor obligatorii. Medicul dumneavoastra va oferi instructiuni clare dupa operatie, ce trebuie respectate intocmai. Este important ca pacientul sa ia toate medicamentele conform prescrierii medicului, sa isi testeze periodic functia pulmonara si sa mearga la consulturile obligatorii.
- Adoptarea unui stil de viata sanatos. Desi poate parea greu de crezut, aceasta este etapa cel mai greu de indeplinit de catre pacientii transplantati. Stilul de viata sanatos este cheia sustinerii noului plaman. Fumatul de tigari si alte produse cu tutun, precum si consumul de alcool, vor fi interzise. Planul alimentar zilnic este de asemenea important. Efortul fizic este o parte esentiala din recuperarea dupa operatie, iar medicul va va recomanda inceperea sportului la cateva zile dupa interventie. In cele ce urmeaza veti primi un plan personalizat de exercitii, potrivit pentru dumneavoastra.
- Sustinere emotionala. Toate tratamentele pe care le veti urma, precum si stresul ca ati trecut printr-un transplant, va vor coplesi. Toti pacientii ce trec printr-o operatie de transplant au nevoie de sustinere din partea celor apropiati, si chiar si din partea unui specialist in psihoterapie. Centrele de transplant ofera deseori un plan de sustinere emotionala si psihica.
Rezultate
SusUn transplant pulmonar poate imbunatati semnificativ calitatea vietii unui pacient care, pana in acel moment, aproape ca nu mai putea respira. Primul an de la operatie este perioada critica, timp in care pot aparea diverse complicatii, infectii si reactia de rejet. Cu abordarea corecta si tratarea complicatiilor, pacientii ce trec de aceasta perioada au rezultate excelente.
Desigur, complianta pacientului la tratamentul si stilul de viata de dupa operatie, influenteaza puternic rezultatul transplantului. Un pacient compliant si implicat, care respecta toate recomandarile medicale, au un prognostic de 10 ani de supravietuire, post-transplant.
Concluzie
SusTransplantul pulmonar este o interventie chirurgicala laborioasa si complicata, ce se face in cazuri extreme de boli pulmonare cronice. Pacientii eligibili, care trec prin aceasta operatie, trebuie sa respecte cu strictete recomandarile de dupa, pentru tot restul vietii. Astfel se asigura un prognostic cat mai bun si se evita reactia de rejet de organ.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/lung-transplant/about/pac-20384754
https://www.nhs.uk/conditions/lung-transplant/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pneumofiziologie
- Dr. Mihaela Cirstea - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Verescu Octavian Paraschiv - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Lia Popescu - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Lavinia Butum - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
- Dr. Mirela Tudorache - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
Articole recomandate
- Leucemia
- Ciroza hepatica
- Cum pot fi mentinute sanatoase organele vitale
- Malformatii cardiace congenitale
- Miocardita pediatrica
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Cancerul de vezica urinara
- Mitra Clip-ul
- Hipertensiunea pulmonara