Coronavirus Update

Tratamentul minim invaziv al ocluziilor coronariene cronice totale, disponibil la centrele ARES din tara

Actualizat la data de: 12 Iulie 2021
Tratamentul minim invaziv al ocluziilor coronariene cronice totale, disponibil la centrele ARES din tara

ARES lanseaza primul departament medical dedicat tratamentului minim invaziv al ocluziilor coronariene cronice totale (CTO). Acestea reprezinta leziuni ale arterelor care iriga muschiul cardiac si care sunt blocate partial sau complet de o perioada mai lunga de trei luni. Ocluziile coronariene cronice totale (CTO) sunt rezultatul aterosclerozei si apar mai ales In cazul pacientilor cu boala coronariana. Aproximativ 25% dintre pacientii care sufera de boala coronariana au cel putin o ocluzie cronica totala.

Variantele de tratament pentru pacientii care sufereau de ocluzii cronice totale pana In urma cu cativa ani, erau reprezentate de tratamentul medicamentos si operatia de bypass coronarian. In cadrul bypassul coronarian, o portiune dintr-o vena sau artera, recoltata din alta parte a corpului, este cusuta In dreptul ocluziei arteriale pentru a crea o noua cale de circulatie a sangelui. Bypass-ul reprezinta o procedura de chirurgie cardiovasculara care nu este lipsita de riscuri si are un timp de recuperare semnificativ.

Recent, au fost dezvoltate noi metode minim invazive pentru tratamentul CTO, prin intermediul cateterismului cardiac. Dezobstructia percutana a ocluziilor cronice totale reprezinta o alternativa la interventia chirurgicala. Este o procedura minim invaziva de cardiologie interventionala cu un grad sporit de dificultate, care necesita echipamente performante si medici cu experienta. Procedura este asemanatoare angioplastiei coronariene si se realizeaza In sala de angiografie, unde medicul cardiolog interventionist va introduce mai multe catetere speciale In arterele pacientului, pentru a identifica si a dilata cu ajutorul unor stenturi ocluziile cronice totale.

Fiind o procedura minim invaziva, dezobstructia percutana a ocluziilor coronariene cronice totale (CTO) beneficiaza de avantajele unei internari de scurta durata. De obicei, pacientii raman internati Intre 24 si 48 de ore si apoi se pot Intoarce la activitatile obisnuite.

Departamentul CTO va functiona In toate centrele ARES din tara. Astfel, In centrele din Bucuresti si Cluj-Napoca, pacientii vor avea la dispozitie toata gama de investigatii pentru depistarea ocluziilor coronariene cronice (consult cardiologic, EKG, ecografie cardiaca, Holter EKG, Holter TA, test de efort, ecografie transesofagiana, angiografie coronariana) si tratamentul interventional. In centrele din Pitesti si Constanta vor fi disponibile procedurile de angiografie coronariana (diagnostic) si de tratament minim invaziv al CTO.

Misiunea ARES In Romania este sa asigure accesul unui numar cat mai mare de pacienti la tratamente inovatoare care pastreaza integritatea corporala. De-a lungul celor peste 9 ani de activitate, la ARES au avut loc 14 premiere medicale nationale si internationale.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter