Clickmed
programare rapida la medic

Ce este sindromul May-Turner si cum poate fi tratat

Actualizat la data de: 07 Septembrie 2023

Ce este sindromul May-Turner

Sus
Ce este sindromul May-Turner si cum poate fi tratat

Sindromul May-Turner este o patologie rara, in care exista o compresiune anormala din partea arterei iliace drepte pe vena iliaca dreapta. Arterele si venele iliace sunt vasele principale care duc si colecteaza sangele de la nivelul membrelor inferioare, fiind ramuri din artera aorta.

Sindromul May-Turner intrerupe fluxul sanguin normal din ambele membre inferioare.

Cuprins articol

  1. Ce este sindromul May-Turner
  2. Consecinte asupra organismului
  3. Prevalenta
  4. Semne si simptome
  5. Cauze
  6. Metode de diagnostic
  7. Optiuni de tratament
  8. Preventie
  9. Riscuri si complicatii
  10. Prognostic
  11. Concluzie
  12. Citeste pe aceeasi tema

Consecinte asupra organismului

Sus

Sindromul May-Turner face ca sangele din teritoriul inferior sa ajunga mult mai greu inapoi la inima, fiind astfel perturbata intoarcerea venoasa. Sangele se poate acumula la nivelul membrelor inferioare, producand tromboza venoasa profunda.

Simptomele specifice trombozei venoase sunt:
• Piele palida la nivelul membrului afectat
• Vene turgescente, dilatate
• Durere, rigiditate sau senzatie de strangere in membrul afectat
• Tumefiere si senzatie de greutate la nivelul membrului afectat

Venele si arterele au rol esential in transportul sangelui in intreg organism, de la si catre inima. Arterele transporta sange bogat in oxigen, de la inima catre tesuturi, iar venele transporta sange neoxigenat inapoi catre inima si plamani.

Arterele si venele au aceleasi regiuni anatomice in organism, iar acolo unde exista o artera, exista si o vena. Astfel artera iliaca intersecteaza vena iliaca, in pelvis. Acestea nu se influenteaza una pe cealalta, avand fiecare o pozitie bine stabilita.

In cadrul sindromului May-Turner insa, artera iliaca, de dimensiuni mai mari, pune presiune asupra venei, iar astfel sangele nu mai poate circula eficient prin vena iliaca, fiind scazuta intoarcerea sangelui venos de la membrul inferior catre inima.

Prevalenta

Sus

Sindromul May-Turner poate afecta atat femeile cat si barbatii, insa este usor mai comun in randul femeilor. Este de asemenea mai frecvent diagnosticat la adultii cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani.

Compresia venei iliace in cadrul acestui sindrom este o afectiune relativ frecventa, afectand 1 din 5 persoane.

Semne si simptome

Sus

Multe persoane nu au simptome atunci cand au acest sindrom, in special in lipsa trombozei venoase profunde. Simptomele apar preponderent la nivelul membrului inferior stang si pot include:

• Senzatie de greutate
Ulcere
• Durere
• Decolorarea tegumentului
• Tumefiere
• Vene dilatate, turgescente

Cauze

Sus

Sindromul May-Turner apare din cauza unei anomalii anatomice, cand artera pune presiune asupra venei. Totusi, expertii nu sunt siguri de ce se intampla aceasta compresiune.

Metode de diagnostic

Sus

Sindromul May-Turner este diagnosticat in primul rand printr-o discutie cu medicul, in care acesta identifica simptomele actuale si istoricul medical personal. Acesta va efectua un examen fizic a membrului sau membrelor afectate, si va recomanda teste paraclinice pentru a vizualiza vasele de sange.

Testele utilizate pentru stabilirea diagnosticului includ:

• Examinari CT: aceasta examinare imagistica utilizeaza raze X pentru a forma imagini detaliate ale vaselor de sange.

• RMN: acest aparat utilizeaza unde magnetice pentru a forma imaginile vaselor si a structurii acestora

• Ecografia: undele radio ajuta medicul sa vizualizeze structurile interne

• Venografia: cu ajutorul unei substante de contrast injectate direct in vena, un aparat cu raze X va vizualiza locurile exacte in care substanta de contrast circula, putand da astfel informatii despre circulatia venoasa

• Ecografie intravasculara: asemanator ecografiei clasice, insa mult mai precisa, fiind utilizat un cateter introdus in vasul de sange si conectat la un aparat ecografic

Optiuni de tratament

Sus

Tratamentul sindromului May-Turner are ca scop imbunatatirea fluxului sanguin si reducerea riscului de a dezvolta tromboza venoasa profunda.

Medicul poate recomanda:

• Angioplastie si stentare: medicul insera un cateter venos, dotat cu un mic balon, in vena iliaca. Odata pozitionat corect, balonasul se umfla si asigura astfel un calibru mai mare a venei, cu ajutorul caruia sangele poate circula corespunzator

• Operatia de bypass: Medicul utilizeaza o portiune mica de tesut vascular potrivit, prelevat din alta regiune din organism, pentru a construi un nou traseu pentru vena iliaca compresata.

• Operatia de repozitionare: medicul poate muta artera iliaca astfel incat aceasta sa nu mai puna presiune asupra venei.

In cazul in care pacientul a dezvoltat si tromboza venoasa profunda din cauza acestui sindrom, medicul va include in schema de tratament si una sau mai multe dintre:

• Medicamente anticoagulante, pentru a preveni formarea trombilor sanguini

• Medicamente trombolitice, administrate intravenos, care dizolva trombii deja formati

• Filtru pentru vena cava, care blocheaza trombii sanguini migrati din membrele inferioare, astfel incat acestia sa nu ajunga la plamani sau in alte regiuni ale corpului

Preventie

Sus

Nu exista o metoda exacta de a preveni sindromul May-Turner, intrucat expertii nu cunosc cauza. Exista totusi numeroase masuri pe care le puteti lua pentru a va imbunatati per total circulatia venoasa si astfel pentru a evita riscul de tromboze venoase:

• Evitati perioadele indelungate de repaus, fara sa va ridicati de pe scaun

• Beti multa apa zilnic

• Faceti efort fizic regulat, focusandu-va pe exercitii aerobice si pe sanatatea cardiovasculara

• Gestionati eventualele patologii prezente, precum diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala sau boala arteriala periferica, cu ajutorul medicilor specialisti

• Renuntati la fumat

• Purtati sosete compresive, atunci cand sunt recomandate/aprobate de catre medic

Riscuri si complicatii

Sus

Principala complicatie a sindromului May-Turner este tromboza venoasa profunda. Atunci cand sangele venos nu poate ajunge la inima, acesta stagneaza in membrele inferioare, formand in final trombi. Trombii se pot desprinde si migra catre plamani, in ceea ce se numeste embolie pulmonara.

Embolia pulmonara este o afectiune amenintatoare de viata, ce necesita ajutor medical de urgenta, intrucat blocheaza functia respiratorie a pacientului.

Simptomele de alarma, ce indica embolia pulmonara sunt:
• Tuse cu sange sau mucus
• Palpitatii
• Dispnee (lipsa de aer)
• Durere toracica brusca, ce se inrautateste in inspir

Prognostic

Sus

Multe persoane traiesc o viata lunga, fara probleme, in ciuda acestui diagnostic. Deseori simptomele lipsesc si astfel pacientii nu stiu ca au sindrom May-Turner, singura metoda de diagnostic fiind prin testele imagistice.

Prognosticul se inrautateste insa atunci cand apar semnele unei tromboze venoase profunde sau direct a unei embolii pulmonare.

Sindromul May-Turner in sine nu pune in pericol viata pacientului, insa embolia pulmonara este complicatia ce poate inrautati dramatic situatia pacientului. In prezenta tratamentului precoce insa, si acesti pacienti au speranta de viata normala si isi pot continua activitatile normale, dupa tratament.

Concluzie

Sus

Sindromul May-Turner apare atunci cand artera iliaca pune compresiune asupra unei vene iliace. Aceatsa compresiune anormala intrerupe circulatia venoasa a membrului inferior, iar sangele stagneaza in acest teritoriu.

Tromboza venoasa profunda si embolia pulmonara sunt consecintele severe ale acestei afectiuni, motiv pentru care pacientii au nevoie de tratament chiar si in lipsa simptomelor.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17213-may-thurner-syndrome
https://www.uptodate.com/contents/may-thurner-syndrome


Medici specialisti Cardiologie

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate