Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Bolile inflamatorii intestinale si sexul

Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2012
Bolile inflamatorii intestinale si sexul

Pot influenta activitatea sexuala bolile inflamatorii intestinale?

Da. Unele femei cu boli inflamatorii intestinale (BII) au dureri sau disconfort in timpul contactului sexual.

Acestea pot fi cauzate fie de boala, fie de interventia chirurgicala sau de problemele emotionale legate de boala.

Femeile cu BII pot avea urmatoarele probleme in timpul sexului:
-dureri abdominale
-durere la nivelul regiunii dintre rect si vagin (regiunea perineala)
-durere rectala
-senzatie de miscare la nivelul tractului intestinal
-jena datorita faptului ca au o stoma
-frica la trecerea materiilor fecale sau a gazelor intestinale.
La femeile cu boala Crohn, contactul sexual dureros este frecvent un semn de fistula sau abces la nivel vaginal sau ca boala afecteaza si regiunea perineala. Majoritatea femeilor cu colita ulcerativa au viata sexuala relativ normala. Insa dupa interventia chirurgicala sunt frecvente problemele sexuale la femeile cu boala Crohn sau colita ulceroasa.

Problemele emotionale cauzate de boala inflamatorie intestinala pot de asemenea interfera cu viata sexuala a unei femei. Femeile cu boala inflamatorie intestinala au mai putina stima de sine si increderea in sine comparativ cu celelalte femei. Studiile au aratat ca femeile cu boli inflamatorii intestinale care au relatii stabile fac sex mai putin frecvent comparativ cu celelalte femei.
Desi este jenant, este important sa vorbim cu medicul despre aceste probleme sexuale. Acesta poate sugera aspecte utile care ne pot ajuta sa recapatam o viata sexuala normala. De exemplu, unii experti sugereaza ca femeile care folosesc spalaturi interne sau supozitoare, fac acest lucru dupa contactul sexual. In plus, femeile cu stoma intestinala si cu punga externa, ar trebui sa goleasca punga inainte de actul sexual. Uneori femeile isi ascund pungile externe in moduri care le fac mai increzatoare si mai atractive in timpul contactului sexual.

De retinut!

Sexul dureros poate fi semn ca boala se agraveaza. Este important sa vorbim cu medicul despre orice tip de problema sexuala pe care o avem. Medicul va putea sa modifice programul de tratament pentru a te simti mai bine si astfel ti-ar putea imbunatati viata sexuala.


Medici specialisti Sexologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate