Clickmed
programare rapida la medic

Bauturile cu continut ridicat de zahar afecteaza sistemul reproducator al femeilor

Actualizat la data de: 29 Ianuarie 2015
Bauturile cu continut ridicat de zahar afecteaza sistemul reproducator al femeilor

Un studiu efectuat recent de cercetatorii Universitatii Harvard a depistat o asociere ingrijoratoare intre consumul de bauturi dulci si problemele legate de sistemul reproducator feminin.

Sucurile cu continut ridicat de zahar, baute frecvent, pot provoca menstruatia precoce si, implicit, pot creste riscul instalarii cancerului mamar si endometrial mai tarziu in viata.

Profesorii faimoasei universitati au analizat datele culese dintr-un esantion de aproximativ 5.500 de fete cu varste cuprinse intre 9 si 14 ani, care nu au avut prima menstruatie la inceputul studiului. In perioada 1996-1998, participantele au raspuns la un chestionar anual.

Dupa ce au luat in calcul factori precum varsta materna a menarhei, activitatea fizica, alimentatia si greutatea de la nastere, cercetatorii au descoperit ca fetele care au consumat frecvent bauturi dulci (sucuri carbogazoase, ceai indulcit etc.) au avut prima menstruatie cu 2,7 luni mai devreme decat fetele care nu au inclus in dieta aceste bauturi.

Initiatorii studiului trag un semnal de alarma important privind acest efect negativ al bauturilor cu continut ridicat de zahar, sfatuind parintii sa le excluda din alimentatia fetelor in crestere, in virtutea sanatatii lor reproductive.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate