Clickmed
programare rapida la medic

Incepe testarea pastilei ce ar putea scadea numarul deceselor cauzate de atac de cord sau cerebral

Publicat la data de: 01 Octombrie 2008

O noua pastila, care ar putea reduce cu 50% numarul deceselor provocate de atac de cord sau atac cerebral, va fi testata pe oameni in cateva zile, a anuntat cotidianul britanic "The Guardian".

Pastila, numita de cercetatori "Red Heart", este un amestec de patru medicamente si se administreaza o data pe zi. Noul medicament este compus din aspirina, statin pentru scaderea colesterolului, un inhibitor ACE pentru reducerea hipertensiunii si tiazida (diuretic) - medicamente a caror eficienta de a lupta impotriva bolilor cardiovasculare este deja dovedita.

Cercetatorii au recrutat 700 de voluntari din sase tari pentru testele pilot care vor incepe peste cateva zile si vor dura 12 saptamani. Daca aceste teste vor avea rezultate promitatoare, la inceputul anului 2009 va incepe testul principal, pe 7.000 de voluntari. Testele vor fi facute de echipe internationale de cercetatori, sprijinite de Wellcome Trust si de Fundatia Britanica pentru Boli de Inima.

Compozitia care poate injumatati numarul deceselor cauzate de boli de inima este cunoscuta inca din anul 2000, insa cercetatorii nu au reusit pana acum sa gaseasca companii farmaceutice care sa investeasca in medicament. Datorita faptului ca este compusa din patru medicamente ieftine, pastila "Red Heart" ar reprezenta, pentru companiile farmaceutice, o amenintare care le-ar reduce vanzatile la medicamentele mai scumpe destinate acelorasi boli. in Marea Britanie, costul tratamentului pe un an de zile cu noua pastila este estimat la mai putin de 20 de lire pe an.

Potrivit Organizatiei Nationale a Sanatatii, 17 milioane de persoane mor, anual, din cauza atacurilor de cord si a atacurilor cerebrale, 80% dintre decese avand loc in tari in curs de dezvoltare.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate