Clickmed
programare rapida la medic

Defibrilator - cardiovertor implantabil (ICD)

Publicat la data de: 24 August 2007

defibrilator, cardiovertorUn studiu retrospectiv a reusit sa demonstreze ca defribilatorul-convertor implantabil (ICD) este sigur si reduce semnificativ rata de deces la adultii cu disfunctie sistolica a ventriculului stang. In urma analizarii a 8 studii controlate randomizate si a 76 de studii observationale care au examinat siguranta si eficienta acestui dispozitiv, s-a dovedit ca ICD reduce rata de deces de toate cauzele la pacientii cu disfunctie sistolica a ventriculului stang cu pana la 20%. Aceasta reducere provine in special din reducerea cu 54% a mortilor subite, care sunt datorate de obicei tulburarilor de ritm severe.
ICD sunt niste dispozitive de mici dimensiuni care sunt plasate subcutanat imediat sub clavicula. Acestea monitorizeaza ritmul cardiac si furnizeaza cordului un soc electric in cazul aparitiei tulburarilor de ritm periculoase. Sindromul de disfunctie sistolica a ventriculului stang – slabirea muschiului cardiac datorita bolii arterelor coronariene sau infarctului miocardic acut – este unul dintre principalele cauze care pot determina moartea subita la pacientii afectati.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate