Coronavirus Update

Copiii cu deficienta in vitamina D sunt mai predispusi bolilor cardiace

Actualizat la data de: 11 Februarie 2015
Copiii cu deficienta in vitamina D sunt mai predispusi bolilor cardiace

Un studiu recent a descoperit ca deficientele in vitamina D la copii ii predispune riscului crescut de ateroscleroza subclinica mai tarziu in viata. Aceasta conditie medicala este asociata cu factori de risc importanti pentru bolile cardiovasculare.

Profesorii Universitatii Turku din Finlanda au analizat legatura dintre nivelul scazut de vitamina D si markerii care indica susceptibilitatea la ateroscleroza subclinica la varsta aduta. Studiul indelungat a fost efectuat pe un esantion de circa 2000 de participanti cu varste cuprinse intre 3 si 18 ani. Starea de sanatate a subiectilor a fost evaluata dupa 25 de ani de monitorizare.

Concluziile savantilor finlandezi arata ca deficienta vitaminei D in copilarie este un factor de risc important in imbolnavirea cardiaca la varsta adulta. Cercetatorii au izolat ceilalti factori asociati cu debutul bolilor cardiovasculare, precum activitatea fizica, obiceiurile alimentare nesanatoase, obezitatea sau fumatul.

Carenta in vitamina D ar putea a cauzeze ingrosarea arterelor, sustin specialistii, insa fenomenul urmeaza sa fie investigat cu atentie in studii viitoare.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate