Clickmed
programare rapida la medic

Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

Actualizat la data de: 29 Martie 2011
Ziua  Internationala de Constientizare a Autismului

Specialistii in autism si parintii isi unesc fortele intr-un eveniment organizat cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Autismului

Peste 30.000 de persoane cu autism in Romania
Aproximativ 3.900 de copii cu autism inregistrati oficial in Romania
Costurile pentru terapii variaza intre 1.000 si 1.500 de euro

Natiunile Unite au declarat in decembrie 2007 ziua de 2 aprilie Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, fiind sarbatorita anual la nivel mondial, cu scopul de a dinamiza si coagula eforturile mondiale de promovare a unei mai bune intelegeri a autismului si de a creste nivelul de constientizare al publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism si ale familiilor acestora.

Cand parintii afla ca au un copil autist, majoritatea si-ar dori ca problema sa dispara in mod magic. Este important pentru familie sa depaseasca durerea si socul si sa faca fata situatiei, sperand la un viitor cat mai bun pentru copilul lor. Astazi, mai mult decat inainte, persoanele cu autism pot fi ajutate. O combinatie intre interventia timpurie, educatia speciala, sprijinul familiei si, in unele cazuri, medicatia ajuta la cresterea numarului de copii cu autism care traiesc o viata normala. Interventiile speciale si programele educationale pot mari capacitatea lor de a invata, comunica si relationa cu altii, in timp ce se reduc severitatea si frecventa comportamentelor nedorite. Cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Austimului, Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism impreuna cu Asociatia Nationala pentru Copiii si Adultii cu Autism din Romania si compania Houston NPA organizeaza in perioada 1-2 aprilie a.c. in Bucuresti Conferinta Nationala “Terapii si interventii in autism” care se va desfasura la Universitatea Titu Maiorescu (Calea Vacaresti, nr. 187, sector 4, Bucuresti).

Conferinta Nationala “Terapii si interventii in autism” este conceputa sub forma unui eveniment umbrela special, ce urmareste sa marcheze o colaborare semnificativa intre specialistii implicati in managementul autismului din Romania si familiile persoanelor cu autism, alaturi de asociatiile care lupta pentru respectarea drepturilor celor cu autism.

Scopul Conferintei este de a prezenta informatii cu privire la depistarea precoce, evolutia, terapiile, standardele de ingrijire specifice persoanelor cu autism, atat catre specialistii din domeniu, cat si catre persoanele care au in grija copii cu autism, urmarindu-se o colaborare cat mai buna intre cele 2 parti.

VINERI 1 APRILIE - Zi dedicata profesionistilor care impartasesc aceleasi interese si obiective legate de terapia si recuperarea persoanelor cu autism, specialistilor care pot depista manifestarile precoce din spectrul autismului, precum si organizatiilor care lupta pentru apararea drepturilor persoanelor cu autism. Sunt asteptati psihologi, psihiatri, medici de familie, pediatri, educatori, autoritati, presa, reprezentanti ai ONG-urilor de profil si parinti sau apartinatori. Coordonarea zilei de vineri ii revine Asociatiei pentru Interventie Terapeutica in Autism - A.I.T.A. Manifestarea este creditata de Colegiul Psihologilor din RomCHVnia cu 5 puncte. Program: vineri intre 9:00 si 18:00.

SAMBATA 2 APRILIE - Zi dedicata familiilor persoanelor cu autism. Scop: cooperarea dintre membrii asociatiilor de pacienti, parinti si specialisti pentru gasirea celor mai eficiente modalitati de ingrijire, educatie, orientare, formare, integrare in comunitate in vederea dezvoltarii maxime a potentialului persoanelor diagnosticate cu manifestari din spectrul autist. Sunt asteptati parinti ai copiilor cu autism, specialisti, reprezentanti si membri ai asociatiilor (dizabilitati mentale, spectrul autist, etc), public larg, presa. Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania - A.N.C.A.A.R. va coordona aceasta zi. Program: sambata intre 10:00 si 16:00. Printre invitatii care au confirmat participarea: Conf. univ. dr.Viorel Iulian TaNASE (Universitatea Titu Maiorescu – Facultatea de Psihologie), Dr. Rodica URZICEANU (Spitalul Gorgos), Psih. Iulia PANTAZI (Centrul Educational pentru Copii si Parinti Iulia Pantazi), Psih. Anca NEAGU (acreditare BCBA), psih. Daniela MARTINESCU (AITA), Jurist Luminita GHEORGHIU (Parlamentul Romaniei), Ella LOBREGT - invitat special (Institutul Leo Kanner) si multi altii. (lectorii si temele se regasesc in programul atasat).

“Calitatea vietii persoanelor cu TSA si a familiilor acestora este mai putin conditionata de severitatea deficientei, ci mai degraba de masura in care autismul este inteles si cum se intervine. Interventiile si supravegherea persoanelor cu autism trebuie sa se faca pe toata durata vietii, de aceea sunt absolut necesare strategii de interventii la toate categoriile de varsta, iar accesul la servicii sa nu fie discriminatoriu. Lipsa centrelor de respiro fac din parintii acestor persoane victime sigure (stari de axietate, depresie, epuizare fizica si psihica). in Romania nu exista statistici oficiale, estimarile sunt undeva la 30.000 de persoane. La adulti nu exista estimari pentru ca diagnosticul nu este recunoscut de lege, adica nu exista in criteriile medico-sociale pentru incadrarea intr-o categorie de persoana cu handicap. Acum in tara sunt centre doar pentru copii cu TSA. Acestea sunt proiecte ale ONG-urilor, initiative ale parintilor, cu suport de la organizatii europene sau finantari europene. Pentru adulti nu exista nimic, cativa dintre ei sunt prinsi in centrele pentru persoane cu dizabilitati psihice” a declarat Georgeta Crisu, presedinte ANCAAR (Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania).

“De aproximativ 7 ani in Romania copiii cu autism pot beneficia de programe eficiente de terapie care duc la recuperarea si integrarea lor la gradinita si scoala si ulterior in societate. La aceasta conferinta vor fi prezenti cei mai buni practicieni in domeniul recuperarii copiilor cu autism, care vor prezenta teme de interes major pentru terapia si recuperarea persoanelor cu autism. in prezent se fac demersuri pentru acreditarea terapiei ABA si terapeutilor, au fost construite centre pentru copii cu autism, iar acest lucru ne face sa privim mai optimist spre viitor. Participand la conferinta din 1 si 2 aprilie ne vom putea crea o imagine clara asupra problematicii autismului, terapiilor si interventiilor in autism im momentul de fata in Romania” a declarat psiholog Daniela Martinescu, presedinte AITA (ASOCIAIA PENTRU INTERVENIE TERAPEUTICa iN AUTISM)

Specialistii care doresc sa participe la eveniment platesc o taxa de inregistrare. Pentru parinti, apartinatori etc intrarea este libera, pe baza de inscriere. Informatii si inscrieri la: [email protected] ; telefon 0733.076.383.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate