Clickmed
programare rapida la medic

Tratament pentru artrita inflamatorie obtinut din viermii paraziti

Publicat la data de: 22 Septembrie 2008

O substanta secretata de viermii paraziti nematozi ar putea fi folosita la crearea unui tratament pentru artrita inflamatorie, potrivit rezultatelor unei cercetari a universitatilor britanice Glasgow si Strathclyde, preluate de BBC.

Molecula ES-62, secretata de viermii nematozi, circula deja in sangele a milioane de persoane infectate cu acest tip de viermi in zonele tropice.

Bolile autoimune, precum artrita reumatorida si scleroza multipla, sunt rare in tarile unde infectiile cu viemi paraziti sunt frecvente, iar cercetatorii cred ca asta se datoreaza chiar moleculei ES-62. Oamenii de stiinta de la Universitatile Glasgow si Strathclyde vor sa produca un derivat sintetic al acestei molecule, care ar putea fi folosit pentru noi medicamente de combatere a artritei reumatoide.

ES-62 pare sa actioneze, potrivit cercetatorilor, ca un termoregulator care opreste inflamatia ce cauzeaza artrita. in plus, molecula nu are efecte negative asupra mecanismului de aparare al corpului, acesta fiind in continuare capabil sa lupte impotriva infectiilor si a cancerului.

Artrita reumatoida este una dintre cele mai severe forme de artrita, cauzata de sistemul imunitar al organismului. Acesta ataca tesutul care protejeaza articulatiile, provocand inflamarea incheieturilor si a organelor interne.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate