Clickmed
programare rapida la medic

Limfadenita mezenterica

Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2022

Ce este limfadenita mezenterica

Sus
Limfadenita mezenterica

Limfadenita reprezinta afectiunea in care nodulii limfatici devin inflamati. Nodulii sau ganglionii limfatici sunt structuri ce fac parte din sistemul limfatic, fiind statii pe traiectul vaselor limfatice. Acestia se gasesc in tot corpul, in jurul organelor.

Atunci cand limfadenita afecteaza ganglionii limfatici de la nivelul abdomenului, patologia devine limfadenita mezenterica. Mezenterul este, din punct de vedere structura, o membrana interna, subtire, ce uneste intestinul de peretele abdominal.

Afecteaza in principal copiii si tinerii, iar cauza principala este infectia virala. Nu apare, de regula, la persoane cu varsta mai mare de 20 de ani. Simptomatologia mimeaza o apendicita, astfel ca diagnosticul diferential cu aceasta este foarte important. Totusi, spre deosebire de apendicita, limfadenita mezenterica are un prognostic mai bun, intrucat trece deseori de la sine, fara interventii de specialitate.

Cuprins articol

  1. Ce este limfadenita mezenterica
  2. Prevalenta
  3. Semne si simptome
  4. Cand ar trebui sa mergeti la medic?
  5. Cauze
  6. Metode de diagnostic
  7. Optiuni de tratament
  8. Remedii facute acasa
  9. Preventie
  10. Inainte de vizita la medic
  11. Prognostic
  12. Concluzie
  13. Citeste pe aceeasi tema

Prevalenta

Sus

Limfadenita mezenterica este o boala rara. Rata exacta de prevalenta este necunoscuta, intrucat multe cazuri nu necesita tratament si astfel nu sunt inregistrate. Afecteaza in mod egal baietii si fetele tinere.

Semne si simptome

Sus

Posibilele semne si simptome ale pacientilor cu limfadenita mezenterica includ:
• Durere abdominala, centrata deseori in partea dreapta inferioara, insa durerea poate iradia si in alte zone, chiar in intreg abdomenul
• Rigiditate abdominala difuza
• Febra
• Cresterea in dimensiuni a ganglionilor mezenterici, unori devenind vizibili/palpabili la nivelul peretelui abdominal
• Diaree
• Greata si varsaturi

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Sus

Durerea abdominala este comuna in randul copiilor si adolescentilor, si poate fi dificil de realizat cand este nevoie de ingrijiri medicale. Mergeti de urgenta la medic, daca copilul dumneavoastra are episoade de:
• Durere abdominala severa, instalata brusc
• Durere abdominala insotita de febra
• Greata si varsaturi asociate

In plus, apelati la medic daca copilul are unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome, fara imbunatatirea lor in timp:
Durere abdominala cu modificari ale tranzitului intestinal
• Scaderea apetitului
• Tulburari de somn

Cauze

Sus

Cea mai comuna cauza de limfadenita mezenterica este infectia virala, precum gastroenterita. Aceasta infectie duce la inflamatia ganglionilor limfatici de la nivelul mezenterului si nu numai.
Alte cauze includ infectia bacteriana, bolile inflamatorii intestinale si limfoamele.

Metode de diagnostic

Sus

Pentru a diagnostica afectiunea, medicul va pune intrebari cu privire la istoricul medical a pacientului, precum si a rudelor apropiate. De asemenea, acesta trebuie sa stie istoricul ultimelor zile-saptamani cu privire la obiceiurile alimentare si/sau masurile de igiena aplicate.

Testele paraclinice ce ajuta medicul sa se orienteze catre diagnostic, includ:
• Analize de sange. Se masoara anumiti parametrii in sangele venos periferic, pentru a identifica infectia si tipul acesteia
• Teste imagistice. Ecografia abdominala este frecvent utilizata in procesul de diagnostic a limfadenitei mezenterice. Poate fi nevoie si de un CT abdominal.

Optiuni de tratament

Sus

Cazurile blande, necomplicate de limfadenita mezenterica, precum si cele cauzate de un virus, se vor vindeca de la sine. Totusi, recuperarea totala in lipsa tratamentului dureaza pana la 4 saptamani, sau chiar mai mult.

Pentru tratamentul febrei si a durerii intense, medicul va va prescrie medicatie antipiretica si antialgica. Administrati medicamentele doar la nevoie si la indicatiile medicului, intrucat dozele si perioadele de tratament medicamentos sunt diferite pentru copii.
Daca se suspicioneaza o cauza bacteriana a infectiei si astfel a inflamatiei, medicul va prescrie antibiotice.

Remedii facute acasa

Sus

In plus fata de tratamentul medicamentos si monitorizarea la medic, puteti lua cateva masuri acasa, pentru a usura afectiunea copilului dumneavoastra. In special pentru febra, asigurati-va ca pacientul:
• Se odihneste suficient. Odihna si repausul fizic si mental vor ajuta la recuperarea copilului
• Bea multe lichide. Lichidele vor preveni deshidratarea indusa de febra, greata si varsatura
• Aplicati caldura umeda. O compresa calda, umeda, aplicata pe abdomen poate usura disconfortul abdominal

Preventie

Sus

Pentru preventia limfadenitei mezenterice, tinerii si parintii lor pot preveni infectiile virale si bacteriene. Astfel se previne gastroenterita si limfadenita. Masurile de igiena se aplica atat in rutina personala, cat si in rutina de preparare si pastrare a alimentelor. Dieta joaca un rol foarte important in aparitia riscului de infectii si inflamatii digestive.

Respectati masurile urmatoare:
• Spalati-va des pe maini, cu apa si sapun
• Evitati contactul apropiat cu cineva care este bolnav
• Gatiti mancarea cruda, in special carnea, la temperaturi inalte, pana cand este gatita bine
• Utilizati instrumente separate pentru a taia carnea si legumele
• Evitati consumul de apa netratata, in special cea din lacuri si rauri

Inainte de vizita la medic

Sus

Daca copilul dumneavoastra are semne si simptome specifice limfadenitei mezenterice, faceti o programare la medicul pediatru. Acesta va va pune cateva intrebari, dupa care va va orienta, cel mai probabil, catre un consult gastroenterologic.

Inainte de programare, faceti o lista cu simptomele copilului, incluzand orice vi s-a parut neobisnuit in ultima perioada. Masurati temperatura copilului inainte de vizita la medic, si notati valorile. De asemenea, puteti aduce cu dumneavoastra o lista cu informatiile medicale importante ale copilului, inclusiv alte afectiuni din trecut si medicatia administrata.
Nu in ultimul rand, notati ce intrebari aveti pentru medicul dumneavoastra.

Prognostic

Sus

Daca copilul dumneavoastra are limfadenita mezenterica, trebuie sa stiti ca de cele mai multe ori, aceasta nu reprezinta o boala grava. Prognosticul este bun, insa simptomatologia poate fi foarte deranjanta pentru copil/adolescent.

Astfel, asigurati-va ca primeste ingrijiri pentru a ameliora simptomatologia, cum sunt antialgicele minore sau medicamentele pentru febra. De asemenea, prin odihna, hidratare si nutritie sanatoasa, acesta se va recupera mult mai rapid.

Simptomele pot dura pana la cateva saptamani, cel mai frecvent intre 1 si 4 saptamani. Afectiunea dispare, intr-un final, de la sine, si nu va mai produce alte simptome mai tarziu.

Trebuie sa aveti in vedere faptul ca majoritatea copiilor bolnavi nu se vor simti suficient de bine pentru a merge la scoala sau la activitatile obisnuite. Simptomele precum greata, varsaturile si diareea sunt cele mai deranjante pentru acestia. Imediat ce simptomatolgia dispare si limfadenita se vindeca, acesta se poate intoarce la activitatile zilnice.

Concluzie

Sus

Limfadenita mezenterica reprezinta o patologie a ganglionilor limfatici din cavitatea abdominala, fiind rezultatul unor infectii digestive, cel mai frecvent. Diagnosticul se pune de catre medicul pediatru si/sau medicul gastroenterolog, iar tratamentul nu este necesar. Copiii afectati au prognostic bun, dar au nevoie de multa odihna, rabdare si ingrijiri acasa, pentru a se recupera complet.

Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mesenteric-lymphadenitis/symptoms-causes/syc-20353799
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17890-mesenteric-lymphadenitis


Medici specialisti Gastroenterologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate