Clickmed
programare rapida la medic

Carenta de fier: cum sa obtinem suficient fier?

Actualizat la data de: 07 Decembrie 2023

Ce este fierul si ce rol are in organism?

Sus
Carenta de fier: cum sa obtinem suficient fier?

Fierul este un mineral important, implicat in diferite functii ale corpului, inclusiv in transportul oxigenului in sange. Se estimeaza ca aproximativ o treime din populatia lumii are deficit de fier. Femeile aflate la menstruatie prezinta un risc mai mare de lipsa de fier. Fierul este necesar pentru a produce celule rosii din sange, care sunt importante pentru imunitate, pentru functia cognitiva, forta musculara si energie.

Organismul nostru nu poate produce fier, astfel ca trebuie sa il obtinem din dieta. Cele 2 tipuri de fier gasite in alimentatie sunt fierul heme (gasit in carne, organe, oua etc.) si fierul non-heme gasit in alimente de origine vegetala. Cand nu consumam suficiente alimente bogate in fier creste riscul de carenta inclusiv carenta de fier la copii.

Cuprins articol

  1. Ce este fierul si ce rol are in organism?
  2. Carenta de fier simptome
  3. Ce cauzeaza carenta de fier?
  4. Carenta de fier tratament
  5. Citeste pe aceeasi tema

Carenta de fier simptome

Sus

Carenta de fier este atunci cand nu exista suficient fier in organism. Multe persoane cu lipsa sau carenta de fier pot sa nu aiba niciun simptom. Uneori, o anemie prin carenta de fier mai grava poate provoca simptome comune ale anemiei, cum ar fi oboseala, dificultati de respiratie sau dureri in piept. Alte simptome includ oboseala, ameteli, maini si picioare reci, piele palida.

Ce cauzeaza carenta de fier?

Sus

Exista 3 cauze principale ale carentei de fier:
lipsa unui consum suficient de alimente bogate in fier;
probleme cu absorbtia fierului;
pierderi de sange.

Cele mai multe cazuri sunt legate de alimentatia saraca in fier. Unii oameni au nevoie de mai mult fier decat altii, cum ar fi: copiii si adolescentii (mai ales adolescentele), femeile la menstruatie, persoanele care urmeaza diete vegetariene sau vegane, femeile gravide sau care alapteaza. De asemenea, carenta poate fi data de unele probleme care afecteaza absorbtia fierului, precum si de pierderi de sange (inclusiv pierderi de sange in cazul menstruatiilor abundente, hemoragii interne sau externe, donari prea frecvente de sange, infectii parazitare etc.).

Carenta de fier – tratament

Sus

Tratamentul potrivit pentru carenta de fier va depinde de cauza problemei. Scopul tratamentului este de a readuce nivelul de fier la normal. Tratamentul implica in principal cresterea aportului de alimente bogate in fier. De asemenea, se recomanda suplimente de vitamina C pentru a favoriza absorbtia fierului. Este necesar sa evitati si unele alimente si bauturi care impiedica absorbtia eficienta a fierului – ceai, cafea, vin.

De asemenea, medicul va poate sugera tratament medicamentos – suplimente cu fier si medicamente pentru carenta de fier. Astfel de medicamente sau suplimente sunt utilizate pentru a corecta carenta de fier prin restabilirea rezervelor de fier din organism. Pot avea in compozitie atat fier sub diferite forme, cat si vitamina C pentru a favoriza absorbtia – cum ar fi SiderAL. SiderAL poate fi gasit in farmacii in urmatoarele tipuri: SiderAL Forte, SiderAL ACTIVE cu vitamine, SiderAL Folic, SiderAL pentru copii.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter