Clickmed
programare rapida la medic

Ce afectiuni ascunde durerea toracica non-cardiaca

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2023

Ce este durerea toracica non-cardiaca

Sus
Ce afectiuni ascunde durerea toracica non-cardiaca

Durerea toracica sau durerea de piept poate avea 2 mari categorii de cauze: cauze cardiace si non-cardiace. Durerea de origine non-cardiaca reprezinta durerea de piept constanta sau repetitiva, simtita in mod tipic in spatele sternului (osul pieptului).

Cauzele non-cardiace sunt de regula digestive legate de esofag, musculo-scheletale sau probleme ce tin de sanatatea psihica. Durerea toracica non-cardiaca este de cele mai multe ori o durere cronica.

Cuprins articol

  1. Ce este durerea toracica non-cardiaca
  2. Semne si simptome
  3. Prevalenta
  4. Cauze
  5. Factori de risc
  6. Metode de diagnostic
  7. Optiuni de tratament
  8. Concluzie
  9. Citeste pe aceeasi tema

Semne si simptome

Sus

Durerea toracica de cauze non-cardiace este deseori descrisa ca o angina pectorala, care este durerea de origine cardiaca. Aceasta are caracter de strangere, ca o presiune sau o greutate asupra pieptului si in special in spatele sternului. Exista insa caracteristici ce diferentiaza durerea non-cardiaca de cea cardiaca: caracterul de arsura, intensificarea/ameliorarea durerii la miscarea pozitiei, relatia dintre durere si factori externi precum alimentatia sau evenimente zilnice.

Durata episodului dureros este foarte variabila, de la cateva minute la cateva ore.

In functie de cauza durerii toracice, pacientii pot avea simptome asociate. Daca durerea este provocata de o patologie esofagiana, pacientii vor simti senzatia de reflux si arsura, precum si regurgitarea sau salivarea excesiva. Pana la 80% dintre pacientii cu durere toracica de cauza esofagiana experimenteaza si alte afectiuni gastro-intestinale, ce dau semne si simptome specifice.

Pentru alti pacienti, durerea toracica este asociata cu simptome psiho-emotionale, precum anxietatea, depresia, senzatia de coplesire in fata stresului cotidian. Exista o relatie bidirectionala intre afectiunile psihiatrice si simptomele gastro-intestinale: stresul si anxietatea pot declansa simptome ale sistemului digestiv precum durerea retrosternala, si invers.

Prevalenta

Sus

Durerea toracica de cauze non-cardiace afecteaza pana la 25% din persoane. Majoritatea durerilor toracice diagnosticate in fiecare zi in intreaga lume sunt de origine non-cardiaca si au cauze idiopatice, legate de stres sau legate de sistemul digestiv.

Totusi, din cauza faptului ca diferentierea dintre o durere non-cardiaca si durerea cardiaca dintr-un infarct miocardic, de exemplu, este aproape imposibil de realizat, durerea toracica ar trebui intotdeauna luata in serios si considerata cardiaca pana la proba contrarie.

Cauze

Sus

Durerea toracica non-cardiaca este cel mai frecvent asociata cu patologii ce tin de esofag. Esofagul este un organ tubular, lung, al sistemului digestiv, ce conecteaza orificul bucal cu stomacul si prin care trec alimentele in procesul de inghitire.

Exista mai multe afectiuni esofagiene ce induc durere toracica retrosternala:

Boala de reflux gastro-esofagian: cea mai comuna cauza, responsabila de pana la 60% dintre cazuri

Spasme ale musculaturii esofagiene: esofagul are musculature neteda, care atunci cand se contracta anormal strange esofagul si provoaca durere

Achalasia: o patologie rara caracterizata printr-un deficit de relaxare a sfincterului esofagian inferior. Pacientii cu aceasta afectiune nu pot inghiti complet mancarea, astfel ca aceasta ramane blocata in esofag si se acumuleaza la acel nivel

Hipersensibilitatea esofagiana: o patologie neuro-musculara, in care pacientul resimte durere de fiecare data cand esofagul isi desfasoara functia normala de deglutitie

Esofagita: inflamatia esofagului de diferite cauze

Atunci cand cauza durerii toracice este presupusa ca fiind de natura esofagiana, insa nu este diagnosticata patologia exacta, medicii stabilesc diagnosticul de ,,durere toracica functionala, de etiologie probabil esofagiana’’.

Alte cauze ale durerii non-cardiace ce nu tin de patologiile esofagiene, includ:

Patologii musculare sau osoase la nivelul peretelui toracic sau coloanei vertebrale
Patologii pulmonare cronice, inclusiv pleurale
Patologii gastrice, precum ulcerul gastric
Afectiuni din sfera psihiatrica, precum anxietatea sau stresul

Factori de risc

Sus

Durerea toracica de origine non-cardiaca apare mai frecvent la pacientii cu IMC crescut (indice de masa corporala), pacientii fumatori, consumatori de alcool, la cei cu administrare cronica de antiinflamatoare non-steroidiene si la pacientii cu anxietate cronica.

Metode de diagnostic

Sus

Daca experimentati orice fel de durere toracica, nu puteti stii cauza acesteia pana in momentul investigatiilor medicale. Astfel este esential sa apelati la ajutor medical de urgenta in fata unui episode dureros toracic.
Medicul va va face un examen clinic complet, iar pe baza caracteristicilor durerii si a simptomelor asociate, va orienta examinarile paraclinice. Acesta va masura functiile vitale ce includ frecventa cardiaca, saturatia de oxigen si tensiunea arteriala si va va face o electrocardiograma.

Electrocardiograma este un test neinvaziv si rapid ce inregistreaza activitatea electrica a inimii. Lipsa anormalitatilor pe acest test nu exclude insa complet prezenta unei patologii cardiace. Analizele de sange si examinarile ulterioare, precum ecocardiografia sau coronarografia, vor confirma sau infirma prezenta unei cauze cardiace.

Odata stabilita originea non-cardiaca a durerii pacientului, se vor face examinari pentru a identifica cauza exacta. Medicul gastroenterolog poate efectua teste precum PH-metria, manometria, teste imagistice, endoscopia digestiva superioara pentru a identifica problema. Medicul psihiatru poate face de asemenea un consult pentru pacientii cu tendinta spre anxietate/depresie.

Optiuni de tratament

Sus

Tratamentul recomandat pacientilor depinde de cauza acestuia.

Optiunile includ:

Tratament impotriva refluxului acid. Daca durerea toracica este cauzata de refluxul gastro-esofagian, tratamentul antiacid este de regula eficient. Acesta consta in inhibitori de pompa de protoni, cel mai frecvent. Acesti pacienti trebuie sa tina intotdeauna cont si de recomandarile dietetice atunci cand vine vorba de alimente si obiceiuri alimentare ce provoaca reflux.

Antialgice. Medicamentele ce amelioreaza durerea sunt frecvent prescrise acestor pacienti, fie pe termen scurt fie pe termen lung. In aceasta categorie pot intra si unele medicamente cu rol antialgic si antidepresiv, pentru a ameliora durerea pacientilor anxiosi.

Terapii comportamentale si psiho-emotionale. Atunci cand durerea non-cardiaca este cauzata sau asociata cu depresie, anxietate sau stres intens, cea mai buna optiune de tratament ramane psihoterapia si terapiile specializate precum terapia cognitiv comportamentala. Specialistii vor recomanda de asemenea si tehnici eficiente de gestionare a stresului si de relaxare, pentru a imbunatati calitatea vietii pacientilor.

Fiziokinetoterapie. Pentru pacientii cu afectiuni musculare ce afecteaza muschii intercostali si ceilalti muschi ai cutiei toracice, tratamentul trebuie sa includa si fiziokinetoterapie si/sau un program special de exercitii fizice pentru a ameliora sanatatea musculara.

Concluzie

Sus

Durerea toracica de origine non-cardiaca are cel mai frecvent cauze legate de patologia esofagiana, musculo-scheletara sau psihologica. Debutul durerii mimeaza foarte bine o durere cardiaca, prin simptomele acesteia si modul in care se manifesteaza. Astfel este esential sa apelati la ajutor medical de urgenta atunci cand simtiti o durere toracica, pentru a preveni complicatiile periculoase. Odata confirmata originea non-cardiaca, tratamentul este simplu si eficient si prognosticul pacientilor este unul bun, atat timp cat este tratata cauza de fond.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15851-gerd-non-cardiac-chest-pain
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chest-pain/symptoms-causes/syc-20370838


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate