Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Anatomia inimii - Valvele cardiace

Actualizat la data de: 28 Februarie 2019
Consultant medical:

Dr. Liudmila Frunza
Cardiologie

Clinica: Centrele de Excelenta ARES

Generalitati

Sus
Anatomia inimii - Valvele cardiace

- Valvele aortice;
- Valvele mitrale;
- Valvele pulmonare;
- Valvele tricuspide.

Valvele au o structura asemanatoare unor supape, care permit sangelui sa circule intr-o singura directie. Inima are doua tipuri de valve, atrioventriculare si semilunare.

Valvele atrioventriculare

Valvele atrioventriculare sunt structuri subtiri formate din endocard si tesut conjunctiv. Ele sunt localizate intre atrii si ventricule.

- valvele mitrale;

- valvele tricuspide.

Valvele semilunare

Valvele semilunare sunt clapete formate din endocard si tesut conjunctiv intarite de fibre care previn ca valvele sa se inoarca spre interior. Ele au forma de jumatate de luna, de unde si numele lor de valve semilunare. Valvele semilunare sunt localizate intre aorta si ventriculul stang si intre artera pulmonara si ventriculul drept.

Zomotele inimii

Zgomotele care se aud de la nivelul inimii sunt facute de inchiderea valvelor cardiace. Sunetul mai infundat este dat de contractia ventriculelor si inchiderea valvelor atrioventriculare (Zg1). Zgomotul mai ascutit este dat de inchiderea valvelor semilunare (Zg2).

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Valvele aortice si valvele mitrale
  3. Valvele pulmonare si valvele tricuspide
  4. Citeste pe aceeasi tema

Valvele aortice si valvele mitrale

Sus

Valva aortica se afla intre ventriculul stang si aorta. Valva aortica are trei cuspide. In timpul sistolei ventriculare (contractiei ventriculului stang), presiunea creste in ventriculul stang.

Cand presiunea in ventriculul stang se ridica peste presiunea din aorta, valva aortica se deschide, permitand sangelui sa iasa din ventriculul stang in aorta.

Atunci cand sistola ventriculara se termina, presiunea in ventriculul stang scade rapid. Atunci cand presiunea scade in ventriculul stang, presiunea aortica forteaza valva aortica sa se inchida. Inchiderea valvei aortice contribuie la formarea zgomotului cardiac II (Zg2).

Functii - previn refluarea sangelui pompat de ventriculul stang spre aorta.

Valva mitrala

Valva mitrala este asemanatoare unor clapete care permit sangelui sa circule intr-o singura directie. Valvele mitrale sunt localizate intre atriul stang si ventriculul stang.

Functii - previn refluarea sangelui pompat din atriul stang spre ventriculul stang.

Valvele pulmonare si valvele tricuspide

Sus

Valvele pulmonare sunt structuri asemanatoare unor clapete care permit sangelui sa circule intr-o singura directie. Valvele pulmonare sunt localizate intre ventriculul drept si artera pulmonara.

Functii - previn refluarea sangelui pompat din ventriculul drept in artera pulomnara.

Valvele tricuspide sunt structuri asemanatoare unor clapete care permit sangelui sa circule intr-o singura directie. Valvele tricuspide sunt localizate intre atriul drept si ventriculul drept.

Functii - previn refluarea sangelui pompat din atriul drept spre ventriculul drept.


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate