Clickmed
programare rapida la medic

7 beneficii pe care usturoiul le are asupra sanatatii. Sunt dovedite stiintific!

Actualizat la data de: 02 Martie 2016
7 beneficii pe care usturoiul le are asupra sanatatii. Sunt dovedite stiintific!

O vorba inteleapta a medicului grec Hipocrate spune "Lasa mancarea sa iti fie medicament si medicamentul mancare".

Ei bine, usturoiul este hrana ideala deoarece este medicamentul pe care natura l-a dat omenirii pentru a ajuta la vindecarea a nenumarate boli. Iata 7 beneficii ale acestuia asupra sanatatii, dovedite in urma unor cercetari stiintifice:

Ajuta digestia

Datorita alicinei, substanta care da iuteala si mirosul specifice usturoiului, acest condiment ajuta organismul in procesul de digestie.

Potrivit unui studiu efectuat in Israel, nu numai ca ajuta sistemul digestiv, dar alicina contribuie la pierderea in greutate, pentru ca reduce apetitul.

Ajuta la vindecarea racelilor si gripei

Usturoiul ajuta la intarirea sistemului imunitar, ceea ce inseamna ca organismul lupta mai usor cu infectiile din organism, deci si cu virusurile si bacteriile care provoaca raceli si gripa.
Un studiu efectuat in SUA a aratat ca persoanele care luau suplimente alimentare pe baza de usturoi au redus numarul racelilor cu pana la 63%, spre deosebire de cele care luau suplimente placebo.

Si simptomele s-au redus considerabil, dupa doua zile, la cei carora le era administrat usturoi, fata de persoanele care nu aveau parte de acest tratament.

De ajutor in hipertensiune

Simptomele hipertensiunii arteriale pot fi reduse simtitor cu ajutorul usturoiului, au aratat mai multe studii, datorita continutului de mangan, dar si seleniu. Intr-un studiu mai vechi s-a demonstrat ca extractul de usturoi in doze cuprinse intre 600 si 1.500 de mg zilnic a redus tensiunea arteriala, pe parcursul a 24 de luni. Oamenii de stiinta spun ca este indicat sa consumam patru catei de usturoi, zilnic.

Reduce colesterolul rau

Un alt beneficiu al usturoiului este de a reduce nivelul de colesterol "rau", LDL, din corp, substanta care poate favoriza aparitia afectiunilor cardiovasculare.

Mai multe studii au aratat ca persoanele care primeau suplimente cu usturoi in fiecare zi au avut un nivel mai scazut de colesterol "rau" si colesterol total cu pana la 15%.

Previne maladia Alzheimer

Antioxidantii care se gasesc in acest condiment ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, raspunzatori pentru imbatranirea prematura. Usturoiul ajuta de asemenea si la combaterea stresului oxidativ, care duce la deteriorarea celulelor. Astfel, acest condiment poate reduce semnificativ riscul aparitiei unor afectiuni ale sistemului nervos, precum maladia Alzheimer si dementa.

Creste rezistenta organismului

In Grecia Antica, usturoiul era folosit de catre cei care participau la Jocurile Olimpice, pentru ca acesta avea capacitate de a creste rezistenta. Aceste efecte au fost demonstrate in zilele noastre, in urma unor studii de laborator.

In urma unei cercetari din anul 2005 s-a aratat ca persoanele care sufereau din cauza unor boli de inima care au primit capsule cu ulei de usturoi tip de sase saptamani si-au imbunatatit capacitatea de rezistenta la efort.

De asemeena, o alta cercetare a sugerat ca oboseala care apare dupa efortul fizic poate sa fie redusa cu ajutorul usturoiului.

Ajuta la eliminarea metalelor grele din corp

Daca ai stari de oboseala, scaderea puterii de concentrare, dureri de cap, este posibil ca organismul tau sa sufere din cauza unei concentratii mari de metale grele in organism. Usturoiul te poate ajuta sa le elimini in mod natural, sustin oamenii de stiinta. Un studiu de 4 saptamani a aratat ca acesta reduce concentratia de metale grele din sange cu pana la 19%.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate