Ce spun studiile despre periajul electric vs cel manual

Periajul dintilor e un gest banal, dar esential pentru sanatatea orala, insa exista o intrebare pe care o auzim din ce in ce mai des in ultima perioada, si anume „este mai eficienta o periuta electrica sau una manuala?”. In ultimii ani, studiile clinice au inceput sa ofere raspunsuri tot mai clare.
Tehnologia din spatele periutelor electrice a evoluat rapid, iar promisiunea unei curatari mai profunde, cu mai putin efort, atrage tot mai multi utilizatori. De cealalta parte, periutele manuale raman accesibile, familiare si eficiente, cel putin in mainile celor care stiu cum sa le foloseasca.
Pentru a intelege mai bine diferentele, cercetatorii au pus fata in fata cele doua metode. Ce au descoperit? Raspunsul e mai nuantat decat pare la prima vedere.
Studiu: periuta electrica vs periuta manuala in reducerea placii si a gingivitei
Conform unui studiu publicat in Journal of Pharmacy and Bioallied Sciences in 2024, un grup de cercetatori a evaluat eficienta diferitelor metode de igiena orala. Studiul a inclus 120 de persoane cu gingivita, cu varste intre 18 si 65 de ani, care au fost impartite in patru grupuri:
• Grup A: periuta manuala
• Grup B: periuta electrica
• Grup C: periuta manuala + ata dentara
• Grup D: periuta manuala + apa de gura
Dupa 8 saptamani, grupul cu periuta electrica (Grup B) a inregistrat cea mai mare scadere a indicelui gingival – o medie de 1,2 puncte (P < 0,01). Grupul care a folosit apa de gura a obtinut o scadere de 1,0, cel cu ata dentara 0,8, iar grupul cu periuta manuala simpla a avut cele mai slabe rezultate – doar 0,5 puncte, nesemnificativ statistic.
Rezultatele privind indicele placii bacteriene si sangerarea la sondare au urmat acelasi model: periutele electrice au obtinut cele mai bune rezultate, ceea ce confirma eficienta superioara a acestora.
Concluzia? Utilizand o periuta electrica premium, realizata din materiale sigure si folosind tehnologii testate, cum sunt cele de pe Notino.ro, au fost combatute mai rapid semnele precoce ale bolii parodontale.
O analiza sistematica publicata in revista Tannlegetidende (Norvegia) a consolidat aceste descoperiri. Studiul a evaluat datele provenite din peste 20 de cercetari anterioare, concentrandu-se pe eficienta periutelor electrice in diferite categorii de populatie.
La copii si adolescenti – mai ales cei care poarta aparate dentare – periutele electrice s-au dovedit esentiale. Miscarile automate ale capului periutei au permis o curatare uniforma si eficienta in jurul bracketurilor, acolo unde periutele manuale nu ajung cu usurinta.
In cazul varstnicilor, care pot suferi de artrita sau limitari motorii, periutele electrice ofera un avantaj practic important: ele reduc efortul fizic si pot fi manevrate mai usor. in schimb, pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale severe, eficienta a fost similara intre cele doua tipuri, deoarece igiena orala era realizata de catre un ingrijitor.
Majoritatea stomatologilor au confirmat ca periajul electric este superior celui manual in reducerea placii bacteriene si a inflamatiei gingivale
Un aspect interesant mentionat de specialisti a fost ca tehnologia incorporata in periutele electrice moderne – cum ar fi senzori de presiune, cronometre si aplicatii mobile – contribuie la educarea utilizatorilor si la imbunatatirea rutinelor zilnice.
Pe de alta parte, medicii au subliniat ca nicio periuta, oricat de performanta, nu poate compensa o tehnica incorecta sau o igiena orala inconstanta. Timpul minim recomandat pentru periaj este de doua minute, de doua ori pe zi, iar miscarile trebuie sa fie blande, circulare si sa acopere toate suprafetele dentare.
Un argument des invocat impotriva periutelor electrice este pretul lor, mai ales in cazul modelelor de top. Desi unele modele pot depasi cateva sute de lei, studiile arata ca beneficiile pe termen lung pot compensa costurile initiale.
Reducerea riscului de gingivita, carii si retractii gingivale inseamna, implicit, mai putine interventii stomatologice costisitoare in viitor. De asemenea, majoritatea periutelor electrice moderne sunt proiectate sa reziste ani de zile, cu costuri suplimentare limitate doar la capetele de schimb (care ar trebui inlocuite o data la 3 luni).
Periuta electrica este recomandata mai ales:
• persoanelor cu afectiuni gingivale recurente;
• copiilor si adolescentilor cu aparat dentar;
• varstnicilor sau celor cu mobilitate redusa;
• persoanelor care nu au o tehnica de periaj buna sau rabdare de acorda atentie detaliilor in timpul periajului.
Chiar daca periuta electrica are un avantaj clar, exista situatii in care o periuta manuala de calitate este absolut eficienta:
• Pentru calatorii – Este usor de transportat, nu are nevoie de incarcare.
• Pentru persoane cu o tehnica de periaj bine stapanita – Daca periajul se face corect, timp de doua minute, rezultatele pot fi similare.
• Pentru bugete reduse – O periuta manuala cu peri moi, schimbata la timp, poate preveni majoritatea problemelor dentare daca este folosita corect.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
-
6 lucruri pe care trebuie sa le faci pentru o dantura perfecta
-
Periuta de dinti electrica sau manuala? Pe care sa o alegi?
-
Gingivita poate recidiva daca nu se respecta igiena dentara
-
Prim ajutor in caz de electrocutare (soc electric)
-
Modificari dento-gingivale si tratamente stomatologice in sarcina
-
Frumusetea pielii incepe cu tine: Reactiveaza genele tinere si schimba-ti st ...
-
Igiena zilnica a corpului
-
Igiena corecta a dintilor