Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ingrosarea placentei este asociata infectiei cu CMV in sarcina

Actualizat la data de: 06 August 2009

La femeile cu infectie primara cu virus citomegalic (CMV) grosimea placentei este mai mare comparativ cu gravidele neinfectate, in special la cele care nasc copii afectati, cu boli congenitale, acest subiect fiind prezentat in revista Clinical Infectious Diseases.
Aceasta modificare placentara poate fi tratata cu globuline hiperimune, cu raspuns terapeutic eficient.
Dr. Renato La Torre de la Universitatea La Sapienza din Roma, Italia si colegii sai au investigat 92 de femei cu infectie cu CMV primara, dobandita in cursul sarcinii si 73 de gravide seropozitive pentru CMV dar care nu prezinta infectie cu CMV.
Prezenta CMV a fost urmarita de la inceput iar examinarea ecografica a fost efectuata regulat intre saptamanile 16-36 ale gestatiei.
Cercetatorii au observat ca grosimea placentei a fost mai mare la femeile cu CMV care au nascut copii cu boli congenitale legate de infectia cu acest virus, cum ar fi ventriculomegalia, microcefalia, agiria, trombocitopenia, etc. In cazul femeilor cu infectie CMV dar a caror copii nu au avut boli congenitale s-a constat o placenta mai putin groasa, iar cea mai mica grosime placentara a fost masurata in cazul femeilor seropozitive fara infectie primara de CMV.
Marimea placentei a aparut datorita "depozitelor de fibrina si a vilozitatilor slab vascularizate", aparute din cauza hipoxiei, au afirmat cercetatorii.32 de femei au primit tratament cu globuline hiperimune pentru a preveni infectia cu CMV intrauterina, terapie care a fost asociata cu "reducerea semnificativa a grosimii placentei".
Rezultatele cercetatorilor sugereaza ca "majoritatea afectiunilor fetale si neonatale sunt cauzate de insuficienta placentara".
Dr. Mark R. Schleiss de la Universitatea din Minnesota a declarat "ca aceste rezultate subliniaza importanta unui screening mult mai agresiv pentru infectiile de CMV, prin folosirea metodelor serologice sau daca este nevoie chiar prin amniocenteza", iar globulinele hiperimune "pot fi oferite gravidelor cu risc inalt".


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate