Clickmed
programare rapida la medic

Cauze care pot determina anomalii ale sanilor

Actualizat la data de: 06 Octombrie 2021
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Anomalii ale glandelor mamare

Sus
Cauze care pot determina anomalii ale sanilor

Gandele mamare pot suferi anumite anomalii care pot fi congenitale sau dobandite. O clasificare sumara a acestora vizeaza numarul, forma si volumul sanilor. In functie de tipul de anomalie difera manifestarile clinice si tratamentul specific care se impune pentru rezolvarea sau ameliorarea simptomatologiei suferite de pacienta.

Cuprins articol

  1. Anomalii ale glandelor mamare
  2. Care sunt principalele anomalii ale glandei mamare?
  3. Cauze care pot determina anomalii ale glandelor mamare
  4. Simptome si manifestari clinice
  5. Diagnostic
  6. Tratament in functie de tipul de anomalie
  7. Concluzii
  8. Citeste pe aceeasi tema

Care sunt principalele anomalii ale glandei mamare?

Sus

Din punct de vedere numeric vorbim despre amastie si, la polul opus, despre polimastie, athelia si polithelie daca este vorba despre mamelon. Amastia, o anomalie destul de rar intalnita, reprezinta lipsa completa a glandei mamare sau incompleta cu pastrarea mamelonului. De asemenea, poate fi uni sau bilaterala, iar modul de producere poate fi dobandit prin extirpare chirurgicala in urma unei patologii care a impus acest lucru pentru salvarea vietii pacientei si congenitala cand alaturi de aceasta anomalie se mai pot intalni modificari ale conformatiei toracice sau ale altor organe.

Polimastia, de cele mai multe ori incompleta, este caracterizata prin prezenta a mai mult de doua glande mamare cum este in mod fiziologic, dar cele supranumerare nu sunt complet formate cel mai adesea.

Athelia si polithelia vizeaza conformatia mamelonului, in primul caz acesta lipsind complet sau partial, iar in cazul celei de-a doua anomalii fiind prezente mai multe mameloane, complet sau incomplet formate si cu diferite localizari.

In ceea ce priveste volumul sanilor vorbim de anizomastie, sani atrofici sau hipertrofiati. Anizomastia este caracterizata prin dezvoltarea si plasarea inegala a glandelor mamare. In caz de insuficienta ovariana, mastite acute netratate, post-menopauzal, afectiuni sistemice de tipul tuberculozei si sifilisului, pacienta poate manifesta atrofia glandei mamare uni sau bilatral. La polul opus, devoltarea tesutului mamar cu pastrarea caracteristicilor histologice poarta numele de hipertrofie. In majoritatea cazurilor este bilatrala, iar factorii implicati sunt multipli, fie ca vorbim despre cauze hormonale cu secretie excesiva de estrogen, factori care tin de rasa, ereditate, sindrom inflamator sau traumatisme locale.

Glanda mamara este formata din punct de vedere histologic din tesut epitelial care formeaza structura secretorie si tesut conjunctival care sustine ductele secretorii epiteliale, oricare dintre aceste tipuri putand suferi un proces de proliferare care va conduce in final la cresterea in volum a glandei mamare. Hipertrofia glandei mamare si anomaliile numerice sunt afectiuni care vizeaza si barbatii, cunoscuta fiind ginecomastia cauzata de modificari hormonale, medicatie (Spironolactona) sau sindroame genetice implicand defecte cromozomiale asa cum se intampla in cazul sindromului Klinefelter (XXY).

Forma glandei mamare este in marea majoritate a cazurilor intalnita sub forma ptozei mamare, influentata la randul ei de procesul de hipertrofie sau alte patologii care duc la cresterea in volum a acesteia si se manifesta prin pierderea consistentei tesutului fibro-elastic care ii confera sustinere, astfel incat aceasta va fi lipsita de tonus si va avea un aspect „cazut”. Poate aparea post-partum, in perioada de alaptare sau odata cu inaintarea in varsta. Gradele de severitate variaza de la forme usoare pana la prolaps marcat care poate fi marcat sub aspect clinic de durere si aparitia vergeturilor.

La randul sau, mamelonul poate suferi modificari sau anomalii, fapt care are anumite dezavantaje in ceea ce priveste alaptarea sau aspectul estetic. Si acestea pot fi de natura congenitala sau dobandite dupa procese inflamatorii mamare si alte leziuni tumorale. Mamelonul scurt, ombilicat sau invaginat sunt dintre anomaliile intalnite la nivelul mamelonului care creaza dificultati de supt pentru sugar.

Cauze care pot determina anomalii ale glandelor mamare

Sus

In cazul anomaliilor congenitale, cand tesuturile fatale sunt in formare, sunt o multitudine de factori care ar putea fi incriminati pentru dezvoltarea acestora, de la factorii externi care tin de mama incluzand consumul de toxice, defecte genetice, pana la pozitia pe care o au membrele superioare ale fatului asupra toracelui acestuia in timpul cresterii intrauterine. Factorii hormonali, diferitele inflamatii sau procese proliferative sunt alte elemente care conduc la acest rezultat.

Simptome si manifestari clinice

Sus

Sub aspect simptomatic, anomaliile de numar nu sunt insotite de manifestari deosebite in perioade care nu includ sarcina si alaptarea, insa in timpul acestora pot manifesta caracteristicile fiziologice unei glande mamare normale. Sunt intalnite cazuri in care pe fondul acestora s-au dezvoltat procese neoplazice sau de tip inflamator.

Hipertrofia glandei mamare se manifesta adesea prin senzatie de jena, greutate sau durere locala in functie de cauza declansatoare. Procesele inflamatorii locale sau congestive se insotesc de prezenta semnelor celsiene (durere, eritem, caldura locala, inflamatie). La femeile mai inaintate in varsta, procesul de hipertrofiere poate fi determinat doar de cresterea tesutului adipos, ceea ce se rezuma doar la senzatie de disconfort sau jena locala. Simptomatologia poate fi, de asemenea, influentata de modificarile hormonale si menstruatie.

De mentionat este si impactul psihologic pe care il pot avea aceste modificari si anomalii ale glandelor mamare in cazul femeilor afectate de acestea, motiv pentru care suportul psihologic este un aspect care trebuie luat in calcul in depasirea acestor afectiuni.

Diagnostic

Sus

Diagnosticul in ceea ce priveste anomaliile sanilor implica examenul clinic, efectuarea unei mamografii, radiografii si ecografii, iar in functie de acestea si a altor teste daca patologia este mai complexa sau se suspicioneaza alt diagnostic. Astfel, clinicianul poate cere investigatii precum biopsia tesutului mamar si diagnostic histopatologic pentru a elucida diagnosticul in stabilirea unui tratament adecvat.

Tratament in functie de tipul de anomalie

Sus

Glandele mamare supranumerare pot beneficia de interventie chirurgicala pentru extirpare. Amastia poate fi solutionata prin mamoplastie sau protezare si terapie hormonala. Ptoza mamara poate implica, de asemenea, tratament chirurgical insotit de mamosupresie si terapie hormonala.

Concluzii

Sus

Anomaliile intalnite la nivelul glandei mamare pot fi clasificate din punct de vedere al numarului, formei si volumului. Asadar, cele mai intalnite in practica medicala sunt din punct de vedere numeric - amastia si polimastia, athelie si polithelie, in ceea ce priveste forma - ptoza mamara, iar ca volum - atrofia si hipertrofia glandei mamare.

Cauzele pentru care se dezvolta aceste defecte structurale pot fi de natura congenitala in urma unor factori externi sau a pozitiei fetale in timpul dezvoltarii intrauterine, cat si dobanditi ca urmare a unor procese inflamatorii, traumatisme sau tumorale generate la acest nivel.

In functie de tipul acestora tratamentul este chirurgical fie prin extirpare sau mamoplastie, alaturi de care se poate adauga suport hormonal sau, in cazul hipertrofiei se poate lua in calcul supresia secretiei hormonale. In aceeasi masura, trebuie acordata atentie si suportului psihologic pentru pacienta care se confrunta cu astfel de patologie.

Bibliografie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30982598/
http://www.breasthealthinstitute.org/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gynecomastia/symptoms-causes/syc-20351793
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2770912/


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate