Acneea ne afecteaza psihologic la fel de mult ca astmul, artrita, diebetul!

Publicat la data de: 14 Septembrie 2009 | Actualizat la data de: 25 Septembrie 2009
Acneea ne afecteaza psihologic la fel de mult ca astmul, artrita, diebetul!

Potrivit unui studiu publicat in British Journal of Dermatology, impactul psihologic al acneei este comparabil cu cel generat de boli precum astmul cronic, diabetul, artrita si chiar epilepsia. In mod nesurprinzator, acneea ramane motivul principal de consult la medicul dermatolog, 1 din 4 pacienti care consulta un dermatolog suferind de aceasta afectiune.
Pentru peste 56% dintre persoanele afectate de acnee, imperfectiunile pielii raman sursa principala a complexelor fizice.

Acneea poate avea diverse forme de la comedoane inchise sau deschise (leziuni retentionale) pana la cosuri si inflamatii dureroase (leziuni inflamatoare). In ambele manifestari intalnim o productie excesiv de sebum. Comedoanele apar ca urmare a blocarii porilor de catre celulele moarte care se acumuleaz la suprafata pielii. In acest moment sebumul se acumuleaz in pori si exista riscul dezvoltarii anumitor bacterii care favorizeaz aparitia inflamatiilor dureroase (cosuri).

Un studiu recent demonstreaza faptul ca peste 59% din pacientii cu acnee au o forma de acnee mixta (retentionala + inflamatorie). Adolescentii reprezinta segmentul de populatie cel mai afectat de acnee: peste 76% dintre adolescentii cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani au acnee reprezentand 70% din pacientii care consulta un medic dermatolog pentru acnee. In plus, in cazul adolescentilor, cele doua tipuri de leziuni specifice acneei co-exista provocand ceea ceea ce medicii dermatologi numesc acneea mixta.

Tratamentul pentru acneea mixta este foarte complex deoarece este necesara combinarea a doua produse diferite, cu aplicare locala: unul pentru leziuni retentionale, altul pentru leziuni inflamatorii. Schema de tratament este complexa si, prin urmare, exista riscul ca ea sa nu fie urmata cu strictete. Pentru marea majoritate a pacientilor este dificil sa urmeze doua tratamente diferite. Doar 20% dintre pacientii cu acnee urmeaza corect tratamentul prescris.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Artrita reactiva Artrita reactiva

    Generalitati Artrita reactiva se defineste ca fiind artrita care apare la 1-4 saptamani dupa o infectie enterala sau urogenitala, mai ales la persoanele cu HLA B27. Artrita reactiva are 2 aspecte particulare: - se deosebeste de artritele infectioase deoarece...citeste mai mult

  • Hipertensiunea - Valori crescute ale presiunii arteriale Hipertensiunea - Valori crescute ale...

    Generalitati Cand presiunea arteriala are valori crescute, afectiune numita hipertensiune, presiunea exercitata de fluxul sangvin asupra peretilor arteriali este prea mare. Valorile crescute ale presiunii arteriale pot produce leziuni la nivelul arterelor, inimii si...citeste mai mult

  • Alunitele si fotoprotectia Alunitele si fotoprotectia

    Generalitati Alunitele reprezinta mici formatiuni colorate in nuante variate de brun prezente la nivelul pielii. De cele mai multe ori sunt benigne dar, care sunt semnele care ar trebui sa ne alarmeze din punct de vedere al aspectului lor pentru a merge la...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Coronavirus Update