Coronavirus Update

Hipertensiunea arteriala si durerile de cap: exista vreo legatura?

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Ce este hipertensiunea arteriala

Sus
Hipertensiunea arteriala si durerile de cap: exista vreo legatura?

Hipertensiunea arteriala este cea mai frecvent regasita afectiune cardiovasculara. Aceasta nu are manifestari specifice, astfel incat poate fi dificil de recunoscut fara a folosi un tensiometru.

Chiar daca hipertensiunea arteriala implica valori mai mari de 140/90 mmHg, multe persoane nu prezinta simptome decat atunci cand aceasta devine periculoasa si atinge valori foarte crescute.

Cand simptomele hipertensiunii arteriale se fac resimtite, acestea pot include dureri de cap severe. Persoanele care banuiesc ca experimenteaza simptome produse de cresterea tensiunii arteriale nu ar trebui sa le ignore, ci sa consulte cat mai rapid un medic.

Cuprins articol

  1. Ce este hipertensiunea arteriala
  2. Ce spun studiile?
  3. Simptome asociate hipertensiunii arteriale
  4. Tratamentul durerilor de cap asociate hipertensiunii arteriale
  5. Vizita la medic
  6. Concluzii
  7. Citeste pe aceeasi tema

Ce spun studiile?

Sus

Rezultatele studiilor stiintifice ofera dovezi contradictorii cu privire la legatura dintre hipertensiunea arteriala si durerile de cap. Astfel, exista studii care sunt de acord cu relatia dintre aceste doua elemente si studii care o contrazic.

Conform unor cercetatori ce sunt de acord cu acest aspect, durerile de cap cauzate de hipertensiunea arteriala apar, de obicei, pe ambele parti ale capului. Durerea tinde sa aiba caracter pulsatil si sa se inrautateasca odata cu activitatea fizica.

Potrivit specialistilor, hipertensiunea arteriala poate provoca dureri de cap, deoarece afecteaza bariera hematoencefalica.
Hipertensiunea arteriala poate duce la un exces de presiune asupra creierului, ceea ce poate provoca sangerari minore din vasele de sange in acest organ important.

Acest lucru poate provoca edem sau inflamatie, situatii extrem de problematice, deoarece creierul se afla in cutia craniana si nu are spatiu suficient pentru a se extinde.

Edemul pune presiune suplimentara asupra creierului si provoaca simptome care includ dureri de cap, ameteli, greata, confuzie, slabiciune, vedere incetosata si chiar convulsii. Daca persoana in cauza primeste tratament pentru scaderea tensiunii arteriale, simptomele se vor ameliora in scurt timp.

Alte studii sustin ca oamenii nu resimt dureri de cap asociate cu hipertensiunea arteriala decat daca aceasta depaseste valoarea de 180/120 mmHg. Cercetatorii au analizat, de asemenea, daca durerile de cap obisnuite ar putea afecta sanatatea generala a inimii unei persoane.

Cercetarea a urmarit 1914 persoane cu hipertensiune arteriala timp de 30 de ani si a monitorizat durerile de cap suferite de acestea. Rezultatele obtinute nu au aratat legaturi intre aparitia durerilor de cap si probabilitatea de deces din cauza afectiunilor cardiovasculare. Prin urmare, nu exista indicii care sa arate ca persoanele cu dureri de cap vor suferi probleme cardiace produse de hipertensiunea arteriala.

Simptome asociate hipertensiunii arteriale

Sus

Nu toate persoanele cu hipertensiune arteriala vor experimenta simptome. Drept urmare, hipertensiunea arteriala este o afectiune cunoscuta ca fiind un ucigas silentios. Atunci cand tensiunea arteriala creste rapid si sever, atingand valori de peste 180/120 mmHg, situatia este grava si se poate insoti si de alte simptome.

Chiar daca de cele mai multe ori hipertensiunea arteriala este asimptomatica, aceasta poate avea si manifestari. Astfel, persoana in cauza poate experimenta dificultati de vorbire, inrosirea fetei si sangerari nazale, numite si epistaxis. In plus, persoanele hipertensive pot suferi chiar si amorteli si furnicaturi, anxietate severa, scurtarea respiratiei si chiar tulburari de vedere.

Tratamentul durerilor de cap asociate hipertensiunii arteriale

Sus

Daca oamenii au dureri de cap ca o consecinta a hipertensiunii arteriale, specialistii recomanda solicitarea imediata a sprijinului medical. Fara tratament exista un risc ridicat de lezare a creierului sau de reactii adverse nedorite.

Medicii incadreaza durerile de cap provocate de hipertensiunea arteriala ca o urgenta, aceasta impunand controlarea tensiunii arteriale cu medicamente intravenoase.

Este important ca oamenii sa inteleaga ca medicatia este esentiala, dar ca nu trebuie sa incerce sa isi reduca tensiunea arteriala acasa fara indicatia medicului, chiar daca au medicamente la indemana. Reducerea prea rapida a tensiunii arteriale poate afecta fluxul de sange catre creier, provocand efecte secundare nedorite, uneori chiar permanente.

In schimb, persoanele ce experimenteaza valori foarte crescute ale tensiunii arteriale trebuie sa se prezinte la o unitate de urgente, aici medicii putand sa masoare si sa normalizeze tensiunea intr-un mediu sigur si controlat.

Vizita la medic

Sus

Vizita la medic este extrem de importanta in cazul hipertensiunii arteriale, deoarece fara tratament adecvat pot exista numeroase reactii adverse severe. De exemplu, persoanele afectate pot suferi manifestari neplacute, de la dureri in piept, pana la infarct miocardic. De asemenea, leziunile oculare, cele renale si cele pulmonare, precum edemul pulmonar, pot complica o criza hipertensiva.

In cazul in care hipertensiunea arteriala afecteaza si tesutul cerebral, persoanele respective pot suferi convulsii si chiar accident vascular cerebral, situatii ce pot pune in pericol viata.

Prin urmare, este vital ca oamenii sa ia in considerare durerile de cap severe si orice alte manifestari corelate cu hipertensiunea arteriala. De asemenea, specialistii recomanda ca in orice casa sa existe un tensiometru pentru a masura frecvent si la timp tensiunea arteriala.

Oamenii trebuie sa apeleze cat mai rapid numarul de urgenta 112 atunci cand hipertensiunea arteriala produce simptome severe si nu trebuie sa astepte in speranta ca tensiunea va deveni mai mica. In multe dintre cazuri, tensiunea nu va produce efecte negative, dar preventia este foarte importanta si impiedica instalarea complicatiilor.

Concluzii

Sus

Hipertensiunea arteriala se caracterizeaza prin depasirea valorilor de 140/90 mmHg a tensiunii arteriale in cazul adultilor. Aceasta afectiune este regasita in numar foarte mare la nivel mondial si are o rata a mortalitatii crescuta. Un lucru important despre hipertensiunea arteriala este reprezentat de faptul ca aceasta nu produce intotdeauna simptome. Totusi, atunci cand apar, acestea pot include durerile de cap.

Nu toti specialistii sunt de acord cu legatura dintre hipertensiunea arteriala si durerile de cap, dar majoritatea sustin faptul ca valorile extrem de crescute ale tensiunii pot avea si acest efect.

Pe langa durerile de cap, hipertensiunea arteriala poate fi insotita si de alte manifestari si poate pune in pericol sanatatea si viata. Astfel vizita la medic este foarte importanta, deoarece tratamentul prompt pentru durerile de cap si pentru tensiunea ridicata poate reduce riscul de reactii adverse, precum infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.

Bibliografie:
Assarzadegan, F., Asadollahi, M., Hesami, O., Aryani, O., Mansouri, B., & Moghadam, N. B. (2013). Secondary headaches attributed to arterial hypertension. Iranian Journal of Neurology, 12(3), 106–110 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3829292
Courand, P.-Y., Serraille, M., Girerd, N. Demarquay, G., Milon, H., Lantelme, P., & Harbaoui, B. (2016, September 1). The paradoxical significance of headache in hypertension [Abstract]. American Journal of Hypertension, 29(9), 1109–1116. academic.oup.com/ajh/article-abstract/29/9/1109/2622261
Hypertensive crisis: When you should call 9-1-1 for high blood pressure. (2017, November 13) heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/GettheFactsAboutHighBloodPressure/Hypertensive-Crisis-When-You-Should-Call-9-1-1-for-High-Blood-Pressure_UCM_301782_Article.jsW#.Wz1OAS2ZNsM
Varounis, C., Katsi, V., Nihoyannopoulos, P., Lekakis, J., & Tousoulis, D. (2017, January 10). Cardiovascular hypertensive crisis: Recent evidence and review of the literature. Frontiers in Cardiovascular Medicine, 3(51) ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5222786/
What are the symptoms of high blood pressure? (2017, November 13) heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/UnderstandSymptomsRisks/What-are-the-Symptoms-of-High-Blood-Pressure_UCM_301871_Article.jsp#.Wz1NyC2ZNsM


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate