Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Stafilococ la sugar

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Ce sa fac? De 2 zile am aflat ca fetita mea de aproape 9 luni are stafilococ. I-am gasit in ureche o umflatura cred cu puroi. Va rog da-ti-mi un sfat! momentan doctorul mi-a dat sa ii fac la 12 ore o injectie cu gentamicina! Astazi am observat si niste pete micute si rosii pe burtica ei. Nu stiu daca este iritatie sau altceva!




Stafilococii sunt un gen de bacterii, foarte raspanditi si care pot determina o gama foarte larga de infectii, de gravitate diferita: de la infectii banale ale pielii si pana la forme grave precum septicemia si meningita, care pot pune viata bolnavului in pericol.

In cadrul acestui gen s-au evidentiat peste 20 de specii de stafilococi dintre care cele mai frecvent implicate in infectii la om sunt: Stafilococul aureus (auriu) si Stafilococul epidermitis (alb) si Stafilococul saprophyticus (citrin).

In timp ce Stafilococul epidermitis infecteaza cel mai frecvent persoane protezate valvular sau purtatoare de diverse grefe iar Stafilococul saprophyticus produce infectii ale tractului genito-urinar la adulti, Stafilococul auriu infecteaza toate categoriile de varsta si poate determina infectii cu aproape orice localizare in organism.

Stafilococul aureus (auriu) se gaseste in mod normal pe pielea si mucoasele omului si a altor mamifere sau pasari, fiind depistat si la nivelul mucoasei nazale la aproximativ 30% din persoanele sanatoase.

Aceste persoane sunt numite purtatori sanatosi de Stafilococ aureus si desi nu prezinta boala pot transmite bacteria si altor persoane. Bacteria poate supravietui timp indelungat pe suprafete uscate, fiind distrusa sub actiunea alcoolului dupa 10 minute.

Transmiterea se poate face direct de la o persoana la alta sau prin intermediul unor obiecte contaminate (prosoape, lenjerie). De obicei infectiile cauzate de stafilococul aureus sunt infectii purulente, cu localizare diversa.

La nivelul pielii se pot manifesta sub forma de: acnee, furuncul, foliculita, orjelet, suprainfectia plagilor. Infectia tesutului subcutanat determina: abcese, hidrosadenita (infectia glandelor sudoripare), mastita.

La nivelul cailor respiratorii si in sfera ORL pot apare: rinite, faringite, laringite, otite, bronsite, pneumonii etc. Mai pot apare infectii osoase: artrite, osteomielite si chiar infectii generalizate: meningite, septicemii, endocardite, toxiinfectii alimentare, sindromul socului toxic, sindromul pielii oparite.

Deoarece in ultimii ani s-a semnalat o crestere a rezistentei stafiloccocilor la antibiotice, tot mai mult in ultima perioada tratamentul infectiilor stafilococice se face in functie de rezultatele antibiogramei.

Asadar sfatul meu este sa urmati tratamentul recomandat de catre medicul curant si sa mentineti legatura cu acesta, pentru un tratament corect si complet al infectiei si pentru a urmari evolutia infectiei sub antibioterapie si a semnala eventuale efecte adverse ale acesteia.

Aceasta cu atat mai mult cu cat semnalati aparitia unei eruptii la nivelul tegumentului abdominal; aceasta eruptie poate semnifica o intindere a infectiei stafilococice, o reactie secundara la antibiotic sau poate sa nu aiba nici o legatura cu infectia si tratamentul actual.


Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-



  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum