Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Dezvoltarea psihomotorie

In ceea ce priveste dezvoltarea motorie si psihica, parintii trebuie sa fie foarte atenti la pozitia pe care o are sugarul ca sa evite anumite complicatii. Sugarul poate sta culcat pe spate in pozitie simetrica, insa are tendinta de a se intoarce spre ambele parti si atunci apare pericolul de cadere de pe masa de infasari. Capul micutului poate sta pe linia mediana , dar el si-l intoarce frecvent , pozitionandu-se asimetric ceea ce poate dauna dezvoltarii corecte a trunchiului. Mainile, spre sfarsitul lunii a treia pot fi aduse pe linia mediana. Ele sunt primele parti ale corpului pe care bebelusul descopera ca le are , si treptat incepe sa-si dezvolte motricitatea; pe la sfarsitul lunii a treia el incepe sa-si deschida pumnul, sa-si miste degetele, sa si le inchida si deschida, iar daca I se pune in  mana o jucarioara colorata el o apuca si o tine strand cateva minute. Acesta este inceputul coordonarii intre simtul tactil si vaz, caci are tendinta de a cuprinde obiectul cu ochii si de a-l aduce la gurita. Membrele inferioare se gasesc in rotatie externa, indoite usor si indepartate. In timpul somnului, sugarul da din picioare, fiind culcat pe burta ( decubit ventral ).

Daca micutul este ridicat de maini, el poate sa-si ridice capul, insa acesta mai penduleaza din cand in cand dintr-o parte in alta, nu este un motiv de ingrijorare. Insa dupa ce bebelusul a fost bine ridicat, capul lui nu mai cade inainte sau inapoi, In cazul in care mama isi ridica micutul de subsuoara , acesta se sprijina pe pcicioare pentru scurt timp, trunchiul lui fiind in extensie si cu flexie in articulatia soldului, astfel capul este bine controlat si se pozitioneaza bine in spatiu.

Motricitatea fina si apucarea

Din momentul in care micutul isi vede mainile, el le ridica desupra capului si nu mai introduce toata mana in gura ci doar un deget. El poate deja sa apuce degetul mamei sau orice obiect din campul sau vizual . Apucarea lui este inca  palmara sau simiana  si mai mult cu degetele mici. Jucaria pe care o primeste este tinuta strans si muscata, iar din cand in cand cade neintentionat. Nu poate sa-i dea drumul voluntar.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum