Clickmed
programare rapida la medic

Alimentatia cu produse gata fabricate

Produsele fiind foarte fin faramitate si omogenizate sunt usor digerate si eficient folosite. De regula, calitatea pireurilor din borcane este mai buna si nu necesita pregatiri. Portionarea este usoara, copilul le primeste bine si ele contin cam tot ce trebuie organismului in ce priveste fructele sau zarzavaturile. Produsele Hipp sunt cel mai consacrate si se gasesc tot timpul.

Asa cum am mai spus, continutul unui borcan se incalzeste o singura data. Restul poate fi folosit de catre copiii mai mari si de adulti. Daca sugarul se satura cu  portii mai mici, alimentele nu se incalzesc in borcan, ci le impartiti in portii mici. Continutul se trece intr-o craticioara care se pune intr-un vas mai mare ce se incalzeste la foc moale.

Borcanul desfacut se inchide din nou si se pastreaza in frigider cel mult doua zile. Meniurile cu adaos de carne se folosesc numai in a doua zi.
Ulterior, borcanul de sticla il puleti incalzi intr-un fierbator special, intr-o baie de apa calda pe un foc moale sau la microunde dar niciodata la flacara aragazului (se sparge!). In timp ce se incalzeste, bineinteles se inlatura capacul si continutul se amesteca cu o lingurita pana se ajunge la temperatura corespunzatoare.

Atentie cand folositi microundele, pentru ca alimentele fierb repede, in timp ce borcanul ramane relativ rece. Masa se serveste cu lingurita direct din borcanas cand sugarul consuma intreaga cantitate.

De la aceasta varsta se pot da la masa de pranz si alte zarzavaturi: dovlecei, ceapa, conopida, gulie, mazare verde fina, anason, spanac, varza de Bruxelles (verzisoara), tomate.

Fierberea in oala-minune sau in vase tip "Zepter", ori la cuptorul cu microunde, economiseste timp si cruta vitaminele. Mancarea se poate pregati in cantitate mica pentru 1-2 zile sau in cantitati mari care se pun in portii mici si se portioneaza in pahare de iaurt sau de material plastic care se pastreaza in congelator pe o durata de pana la doua luni. Zarzavaturile culese proaspete se pot congela pentru lunile de iarna.

In primul an de viata se da numai carne de vita sau de gaina. Cu cat o carne este mai inchisa la culoare ("rosie") cu atat contine mai mult fier. Carnea se fierbe si cu un cutit bine ascutit se taie intr-un pireu fin, iar apoi se amesteca cu pireul de zarzavat.

La aceasta varsta, din comert se vor prefera produsele de pireuri de zarzavat imbogatite cu carne. Ficatul are un continut ridicat de fier. Se poate da si peste "slab". Daca se foloseste carne de buna calitate (proaspata sau bine congelata) se poate folosi la prepararea pireului si zeama (bulionul) de carne.

Daca si la aceasta varsta lingurita nu este acceptata se va da sub forma de "supa" cu biberonul, a carui telina are orificii largite. Cu rabdare incercati in saptamanile urmatoare sa preparati un pireu mai "atractiv" fie prin adaos de spuma de banane, fie cu 1-2 masuri din pulberea de lapte din preparatul pe care sugarul il primeste la mesele de lapte si cereale infant.
Este important insa ca foarte curand, daca nu s-a realizat in luna a V-a, sa se ajunga in luna a VI-a ca masa de pranz sa fie numai din zarzavat cu carne, fara completare cu biberonul cu lapte.

Daca sugarul primeste la pranz o portie mare de piureu s-ar putea sa ajunga sa primeasca numai 4 mese in 24 de ore: dimineata si scara cate un biberon cu lapte, la pranz pireu de zarzavat cu carne si dupa-amiaza o "gustare" de fructe cu completare de lapte.

In luna a VI-a sugarul poate primi la unul din biberoane un produs industrial de lapte partial adaptat imbogatit cu cereale sau cu fructe.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum