Clickmed
programare rapida la medic

Alergiile la mancare

Pentru ca este mai putin probabil sa produca alergii, orezul este indicat atunci cand incepeti sa hraniti copilul si cu mancare solida. 90% dintre alergii sunt cauzate de lapte, oua, alune, peste, soia si grau).

Medicii spun ca reactiile pot fi intarziate, insa in general o alergie survine in cateva ore. Simptomele sunt urticarie, ameteli, stari de voma, diaree, iar in unele cazuri pot aparea si insuficiente respiratorii.

Fructele si legumele
De obicei parintii incep cu cartofi dulci, suc de mere, mazare, fasole verde, piersici si pere. Nu amestecati mai multe tipuri de fructe sau legume pentru ca poate fi prea mult pentru stomacul micutului. Hraniti copilul cu un singur tip de fruct sau leguma timp de o saptamana inainte de a introduce un altul.

Carnea
Pe masura ce copilul creste, laptele va fi inlocuit de alte alimente. Nivelul de proteine va fi mai scazut. De-aceea carnea de vita, de miel, de pui, de curcan si de porc sunt surse importante de proteine.

Contrar ceea ce se crede, copiii nu au nevoie de dinti pentru a putea manca alimente maruntite. Intre 9 si 12 luni majoritatea copiilor poate apuca bucati intre policar si aratator si le pot duce la gura. In aceeasi perioada, puteti observa interesul in crestere al copiilor pentru ceea ce mancati dumneavoastra. Va puteti da seama de asta daca se apleaca spre sau tinde sa apuce farfuria dumneavoastra.

Nu-i oferiti copilului in aceasta perioada bomboane, guma de mestecat, floricele de porumb, covrigei, chipsuri, unt de arahide, morcovi cruzi, branza sau carne care nu este maruntita suficient. Toate aceste alimente trebuie pastrate intr-un dulap la care copilul sa nu aiba acces.
Dupa 12 luni: Introducerea altui tip de lapte decat cel de la san sau cel praf.

Pana sa implineasca un an, majoritatea copiilor consuma trei mese pe zi, constand in cereale, mancare speciala si lapte praf sau lapte de la san. In zilele calduroase dati-i copilului mai mult lapte sau apa si evitati fructele dulci. Dupa implinirea varstei de un an, copii pot incepe sa consume alt tip de lapte. Laptele de vaca este cel recomandat in general, in cazul in care copilul nu este alergic. Acesta este o sursa importanta de proteine si calciu dar este sarac in acid folic, fier, vitamina C si vitamina E. Aceste elemente pot fi obtinute insa din alte alimente cum ar fi cereale, carne rosie, soia, grau, fasole, linte, toate fiind surse importante de fier. Sucul de portocale, de grapefruit, broccoli, conopida, pepenele rosu si kiwi sunt surse ideale de vitamina C care ajuta asimilarea fierului in corp.
Surse de acid folic sunt painea, broccoli, sparanghelul, fasolea si papaya.

Dieta unui copil trebuie sa fie variata. Aveti incredere in gustul copilului si lasati-l din cand in cand sa aleaga ceea ce mananca.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum