Clickmed
programare rapida la medic

Dermatita de scutec

Dermatita de scutec

Atunci cand pielea sensibila din zona genitala se irita vorbim despre "dermatita de scutec". Cel mai adesea ea se manifesta din cauza unei ingrijiri neadecvate in ceea ce priveste pielea copilului sau o incorecta folosire a scutecelor, absorbante sau nu.
Cauza o constituie actiunea asupra pielii sensibile a copilului a substantelor de inlaturare a urmelor de urina si materii fecale cu care sunt imbibate scutecele. Situatia este inrautatita de frecarea  pielii de scutec. Uneori, ce-i drept destul de rar, neplacerea este cauzata de o ciuperca din clasa candida. Totusi, principalele cauze ale aparitiei dermatitei de scutec sunt umezeala pielii copilului, scaunele dese, modificarea aciditatii urinei (de exemplu, in cazul introducerii in alimentatia copilului a hranei suplimentare, in special a legumelor). Surplusul de umezeala indeparteaza stratul protector de sebum al pielii, iar sarurile din urina, prin dezintegrare, formeaza o substanta caustica, amoniacul. De regula, de suferit au suprafata coapse-lor, zona organelor genitale, fesele. Daca pe pielea copilului au aparut pete rosietice de dimensiunea unui bob de mei sau de mazare, insotite de usoare umflaturi, inseamna ca afectiunea este inca abia la inceput. Dar, uneori, pe suprafata afectata apar mici basicute.

Intrucat principala veriga in dezvoltarea dermatitei de scutec o constituie lipsa de atentie acordata ingrijirii pielii copilului, inlaturarea unei asemenea neplaceri trebuie inceputa tocmai cu astfel de masuri. Uneori, simpla atentie fata de masurile de igiena intima rezolva problema.

  • Daca va alaptati copilul la san, acordati atentie meniului dvs., s-ar putea ca vreunul dintre produsele alimentare din hrana dvs. sa  provoace afectiunile cutanate sugarului. Printre acestea s-ar putea numara sucul de portocale sau cel de lamaie, care sunt acide. Uneori, cauza o poate constitui administrareade medicamente sau de vitamine.

  • La imbunatatirea starii copilului pot contribui baile de sezut in infuzii de plante, de 2 - 3 ori pe zi, la o temperatura de pana in 37°C. Luati flori uscate de musetel - 1 lingura la un pahar de apa fiarta sau cateva pachetele de ceai de musetel - opariti-le, lasati-le sa infuzeze, dupa care turnati ceaiul strecurat intr-un lighean, dizolvati-l cu apa rece pana ce lichidul ajunge la temperatura necesara. Benefica este baia cu ceai de musetel in care ati adaugat bicarbonat de sodiu (o lingura de bicarbonat la un ibric de ceai). Cu aceasta solutie alcalina puteti sterge copilul, ori de cate ori ii schimbati scutecul, avand grija ca dupa aceea sa-i uscati pielea. Puteti folosi si uleiuri aromate: puneti o picatura de ulei de lavanda in cadita si scufundati copilul in ea. Lavanda este un excelent remediu pentru orice afectiune a pielii si calmeaza copilul.

  • Daca observati ca la cateva zile dupa masurile luate nu apare nici un semn de imbunatatire a situatiei, duceti copilul la medic. In cazul iritatiei usoare a pielii va puteti limita la bai cu hipermanganat de potasiu, infuzii de musetel scoarta de stejar. Daca inflamatia pielii este mai puternica si e insotita de edeme, medicul ar putea recomanda si creme pe baza de corticosteroizi.


    Sursa: Revista Ioana Copilul meu, nr 11/2005


    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum